Съборен през 1986 г.,заради прокарване на тролейбусното трасе.

Първоначално проекта е бил след ,,Нептун" тролеите да продължават към  жп гара по ул..,,Антим първи", ,,Шипка" и ,,Преслав" . 

Тунела на ул.,,Шипка" е бил прокопан години по-рано,но е нисък и височината му не позволява монтиране на контактна мрежа за тролейбусите.Така се налага втори вариант по ул.,,Съборни" след Пощата да се събори пазара,както и част от училищния двор на училище ,,Димчо Дебелянов" за да има пробив от бул,,Христо Ботев" към улиците ,,Бачо Киро" и  ,,Козлодуй" за жп гара.

Варна е най-големият град в Североизточна България, разположен по бреговете на Черно море и Варненското езеро и е административен център на едноименните община и област. Той е най-големият град в Северна България и по българското Черноморие. Населението на града по сведения на ГРАО към 15 декември 2021 г. се изчислява на 347 924 души, което поставя Варна на трето място в България (след София и Пловдив). На територията му е разположено Адмиралтейството на Българската армия. Варна често е наричана „морска столица“ или „лятна столица на България“ и е важен туристически и просветен център, изходна точка за курортите по Северното Черноморие.

В града се съхранява златно съкровище от халколита, за което до разкопките на Града на птиците край Пазарджик се смята, че е най-старото златно съкровище в света, дало име на т. нар. Култура Варна. След като са направени разкопки в Града на птиците край Пазарджик, е установено, че откритото там обработено злато е с 200 – 300 г. по-старо от предметите във Варненския халколитен некропол. Във Варна се провежда Международният балетен конкурс, състоящ се на всеки две години в Летния театър на Варна през летния сезон.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив