„До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!“ 

Новата власт запрята ръкави и започва ударно да строи комунизма. Курортите, които никнат като гъби и широко отварят врати за чуждите туристи, трябва да покажат най-доброто от социалистическата витрина. Тук вражеските елементи лично могат да се уверят как „социализъма“ мачка империализъма.

Да живее международното положение!

„Хилядите срещи на наши и съветски хора по туристическите маршрути на двете страни са една от реалните форми на българо-съветската дружба“, четем в пропаганден материал на тогавашната преса.

През 1977 г. служителите на ТК „Балкантурист“ – „Международни хотели“, посрещнаха и обслужиха над 160 000 съветски туристи, които пътуваха из нашата страна по повече от 25 различни маршрута“, гордо гърми родната преса.

Най-предпочитаните пътувания са били винаги тези за Празника на хумора в Габрово, за Празника на розата в Казанлък и Карлово, Ботевите тържества във Враца. Но навсякъде у нас, където са пребивавали и пребивават съветски туристи, предварителната програма за тяхното посещение излиза извън предначертанията си.

„Нека се спрем за миг на пристанище Никопол – тук стъпват на българска земя съветските туристи от специализирания маршрут „Дунавски круизи“. Идването на всеки нов кораб става повод за изява на приятелство и обич към Съветския съюз. „Добре дошли, приятели!“ – това са първите думи, с които се посрещат съветските гости, а девойки в национални носии им поднасят хляб и сол по стария български обичай. 

На пристанището се завързват и първите непринудени приятелства на съветски туристи с жители на града, извиват се дунавски хора. Предвождани от патрулна кола, под звуците на наши и съветски песни, изпълнявани от градската музика, автобусите на „Балкантурист“ понасят гостите към вътрешността на България, поемат по маршрутите, които винаги ги отвеждат при приятели.

В чест на юбилея на Великия октомври през миналата година за пръв път у нас бяха открити клубове на съветския турист в хотелите „Струма“ в Перник, „Кайлъка“ в Плевен, „Етър“ във Велико Търново. Тези клубове са още една форма за пропагандиране и популяризиране успехите на двете братски страни в строителството на социализма и комунизма. Тук съветските туристи намират не само уют, но и приятно прекарват свободното време“, пише още в тогавашната преса.

(в. „Работническо дело,1972 година“).

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ: