Макар често да казваме, че България никога не се е славела като морска сила и в нито един момент от нейното съществуване морският или речният флот да не е играл ключова роля във военно отношение, то има няколко случая, които ни показват точно обратното.Последните владетели на Второто българско царство осъзнават значимостта на този тип войска и правят първи стъпки в развитието му, но ударите на османските турци слагат край на тези амбиции. Добре позната обаче остава победата на деспот Добротица над могъщия генуезки флот.

След Освобождението, въпреки че традицията е продължена и България влага значителни ресурси в развитието на сухопътните сили, а флотът да остава на заден план, всички днес знаем за подвига на миненосеца „Дръзки“ срещу турския крайцер „Хамидие“.

В наши дни, на фона на тези славни военни победи от историята ни, името на последната българска подводница звучи неуместно и някак иронично. Особено предвид задаващата се трагична съдба на „Слава“, която тя кротко очаква години наред.

През 2011 г. подводницата е свалена от въоръжение и гние във Варна, а проектът за превръщането й в музей все още не е започнал. Засега изглежда, че той никога няма да бъде осъществен, а последния съд за подводно плаване у нас ще продължи да тъне в разруха и ръжда, докато не бъде предаден за скрап.

След „пенсионирането“ си, подводницата бе прехвърлена на Община Варна с надеждата тя да стане музей.  Пo cвeтa имa нaд 150 пoдвoдници, извeдeни нa брeгa кaтo музeи. Нa Бaлкaнcкия пoлуocтрoв ca мнoгo мaлкo, кaтo пocлeднo Чeрнa гoрa e излoжилa зa туриcти двeтe cи пeнcиoнирaни пoдвoдни лoдки

Кап. I ранг Камен Кукуров, който е и последният командир на „Слава“ споделя:

НАЙ-ТРАГИЧНИЯТ МИ СПОМЕН Е, КОГАТО СВАЛИХМЕ ФЛАГА НА ПОДВОДНИЦАТА И ГО ПРЕДАДОХМЕ. ЗА СЕБЕ СИ РАЗБРАХ, ЧЕ ТАЗИ ИГРА, НАРЕЧЕНА ПОДВОДНО ПЛАВАНЕ, Е ПРИКЛЮЧИЛА ЗАВИНАГИ. ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ЕДИН ЧОВЕК СИ Е ЗАМИНАЛ.

И действително, оказва се, че този „заминал си човек“ е на цели 100 години, тъй като още по време на Първата световна война България разполага с подводница. След една от бомбардировките на руския имперския флот, българското командване взима мерки. Не е изненадващо, че през 1916 г. UB-18 e била базирана именно във Варна.„Слава“ е дълга 76 метра, широка — 7 метра, има дълбочина на газене 6 метра. Максималната дълбочина на потапяне е 300 м. Развива максимална скорост на повърхността 15,3 възела, а под вода — 13,2 възела. Подводницата е построена през 1959 г. в бившия Съветски съюз и е една от гордостите на българските Военноморски сили.

Едно от последните предложения за спасяването на подUB-18, тя е базирана във Варнаводницата идва през 2016 г., когато се обсъжда идеята „Слава” да бъде потопена в бъдещото рибарско пристанище в квартал” Аспарухово” и да стане военноисторическа атракция. Нищо от това не се случва.

Намираме се в исторически момент, но едва ли го осъзнаваме. Исторически момент, защото предстои да бъде заличена и последната следа от едновековната история на българското подводно плаване, а паметта за него да отиде за скрап. Безспорно трагичен завършек на една красива история.

Снимка: btvnovinite.bg

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

5 коментара:

  1. ДЕСЕТИЛЕТИЯ ОТ ПРИЕМАНЕТО НИ В БОГАТИЯ ЕС И НЕПОБЕДИМОТО НАТО – НИЕ НЯМАМЕ НИЩО, АБСОЛЮТНО НИЩО. САМО ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ КЪМ ЕДНА УМИРАЩА СТРАНА, ЗАДУШЕНА ОТ ПОДЛИ СЪЮЗНИЦИ И РОДНИ ПОДЛЕЦИ – ХАДЖИПЕНЧОВЦИ

    ОтговорИзтриване
  2. Минаха десетилетия от приемането ни в богатия ЕС и непобедимото НАТО. Резултатът!

    Най-богатата на сладки води държава в ЕС, която е България, гори и пожарните автомобили бездействат, защото няма вода в населите места. По вода газим, жадни ходим!

    В същото време нашите европейски ориентирани политици предадоха цялата ни система на ВИК в ръцете на фирма, управлявана от Световната банка. „Инвестициите“ се правят само на хартия, а истинската цел е обезпечаване на държавни дългове. Кражби и грабежи, съдии изпълнители и ограбване на частната собственост през подставени съдии изпълнители. Ад – огнен и административен. Ад – мащабен и задълбочаващ се ад.

    Най-богатата на злато държава в света, която е България, е най-бедната държава в ЕС, на нивото на африканска колония. И всичко това след влизането ни в „клуба на богатите“. Оказа се, че богатите са богати, защото са лицемерни, алчни и нечистоплътни. Иначе щяха ли да бъдат богати? За сметка на това, нашите набедени за политици продажници са глупави, гладни и посредствени – абсолютни обществени аутсайдери.

    Вълшебните ни и огромни гори – опустошени, пълните с риба и раци реки – опустошени, земята ни – отровена от европейски токсични отпадъци, въздухът – канцерогенен, частната собственост – напълно незащитена, живота и здравето на българите – без особена стойност, политиците ни – корумпирани, европейските ни задокеански партньори – пълни фалшификати, държавниците ни – продажни души, живота у нас – без светло бъдеще за следващите 100 години. Ад.

    Най-скъпия ток в цяла Европа!? – Причината не е в България, а също от външна намеса. Вярно, добре прикрита, но външна. Всички други приказки са за наивници. Енергетиката ни отдавна е на ръчно управление отвън. Ние нямаме нищо, абсолютно нищо. Само добри намерения и любов към една умираща страна, задушена от богати, корумпирани и подли съюзници. Ад.

    Търсите логика!? – Експертна глупост. Логиката е тази на грабежа, прикрит с добри пожелания, лицемерна политика и хиляди подлеци – хаджипенчовци. Родени от ада гадове.

    Какво е решението ли? – Само едно. Нямаме голям избор, българи. И не се плашете от последствията, вече няма какво да губите, може само да спечелите. Ние обръщаме времето и то нас обръща….

    Николай Марков

    ОтговорИзтриване
  3. Имаше едно време Имаше едно ВРЕМЕ…
    Любов и Щастие
    Държава с 9 000 000 жители… Армия…
    Граници…
    Над 3 000 Завода и Предприятия…
    Реки…
    Пълни язовири…
    Напоителни системи…
    Земеделие…
    Овощни е зеленчукови градини…
    Стада…
    Свинекомплекси…
    Птицекомплекси…
    Овцеферми…
    Деца…
    Детски градини….
    Училища…
    Образование…
    Болници…
    Санаториуми…
    Здравеопазване…
    Море…
    Планини….
    Гори…
    Минерални извори…
    Почивни станции…
    Месо…
    Сирене…
    Мляко…
    Кисело мляко…
    Здравословно хранене…
    Е, банани нямаше!!!
    И боклуци нямаше!!!
    Нина Силянова

    ОтговорИзтриване
  4. Равносметката от 30 години капитализъм: Всичко ценно разграбено и/или изтича от България навън!Ние ще ви доставим!“
    „Ако не затворите 4 блока от вашата атомна електроцентрала, няма да бъдете приети в ЕС!“+
    Затвориха ги. От износител на електроенергия, ще станем вносители. Турция строи, Румъния строи. Ние ще ви доставим! Ако не направите тотална приватизация, няма да станете демокрация.“Продадоха всичко първокласно на безценица, другото се закри или отиде на скрап.
    „Разтурете кооперациите. Отглеждайте рапица и лавандула. Ние ще ви доставим зеленчуци и банани.“
    „Продайте и закрийте вашите банки. Ние ще ви доставим нови (наши).“
    „Закрийте си армията. Нарежете си ракетите. Ние ще ви пазим.“
    „Подарете си танковете. Не ви трябват.“
    „Откажете се от вашия ВМФ. Ние ще ви пазим в Черно море.“
    „Откажете се от 250-те бойни самолета, които имате. Ние ще ви продадем.“
    „Откажете се от вашия търговски флот. Ние ще превозваме стоката ви, ако въобще имате такава.“
    „Закрийте си корабостроителницата. Ние ще ви доставим кораби.“
    „Продайте си земята на чужденци. На тях им трябва.“
    „Откажете се от историята си. Ние ще ви доставим нова.“
    „Откажете се от децата си. Ние ще ги отгледаме (по Барневарн).“+
    „Не се косете, ние ще ви отпускаме колкото трябва пари от МВФ.“
    „Поддържайте минималната заплата около 300 €, а пенсията около 100 €. Ще помогнете на ЕС да удържи инфлацията.“
    „Изгонете си младите хора навън. Ние ще ви доставим други (Дъблинските правила).“
    „Продайте си авиокомпанията. Ние ще ви превозваме.“
    „Продайте ни БВТБ за двегодишната ѝ печалба. Ние ви даваме заеми от нея.“
    „Поддържайте високо ДДС, включително на храни, лекарства и книги. Не гледайте нас.“
    „Откажете се от лева. Ние ще ви доставим евро.“
    „Осигурете свобода на движение на хора, стоки и капитали.“ Осигурихме. В една посока – всичко ценно изтича от България навън!

    ОтговорИзтриване
  5. Хахахаха, подводницата от няколко години е музей. Сверете си часовниците преди да пишете глупости.

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив