Колекционер на военна техника от Великобритания откри кюлчета злато в резервоара за гориво на стар съветски танк Т-54, който купил по eBay, пише в. "Сън".

Ник Мийд платил за машината 30 000 паунда. Когато заедно с механика Тод Чембърлейн започнали да разглобяват танка, за да се уверят, че в него не са останали боеприпаси, открили пет кюлчета злато. По предварителни оценки стойността на находката е 2,3 млн. паунда.

Късметлията обаче се обадил на полицията, която взела намереното съкровище срещу разписка.
Мийд смята, че златото е скрито в резервоара от иракските войници, които са го задигнали в Кувейт по време на войната в Персийския залив 1990-1991 г. След това танкът попаднал във Великобритания.

Любопитно за съветските танкове:

Роден след анализ на най-добрите черти на Т-34, съветският Т-55 се превръща в най-масово произвежданият танк в света. От него са направени над 100 000 бройки, като машината е била на въоръжение в над 60 държави по света. Днес Т-55 се използва от армиите на Куба и Перу, Индия и дори Китай. Продължава да се бие по фронтовете в Либия и Сирия. Почти цяла Африка още експлоатира непретенциозният танк, а страни като България попълват загубите на африканските армии със "свежи" складове попълнения от Т-55.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив