Още при първите разузнавателни сондажи през месец май археолозите, водени от професор Дончева от ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, попадат на странна каменна зидария, разположена няколко метра по-навътре в града от търсената крепостна стена. Следват проучвания, проведени на площ от 80 кв. метра с дълбочина около 2,30 м, които изваждат на повърхността забравеното от всички съоръжение, изградено между 308 и 324 г., заедно със самата крепост, съобщават от пресцентъра на общинската администрацията в Попово.

Скритият вход представлява масивна П-образна конструкция, покрита с полусферичен тухлен свод, издаваща се 2,20 м пред крепостната стена по посока на града. Входът от страната на града е бил защитен от двукрила масивна дървена врата. Тайната врата е служела за допълнителна защита на Западната порта на града при внезапни контраатаки.

По време на силно земетресение, станало при управлението на император Теодосий I (379-395), съоръжението било повредено. За запазване устойчивостта на крепостната стена то е старателно зазидано с камъни, споени с хоросан и така престава да функционира.

Източник:kmeta.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив