Зазидана тайна врата на западната крепостна стена на късноримския град „Ковачевско кале“, откриха археолози край Попово

Още при първите разузнавателни сондажи през месец май археолозите, водени от професор Дончева от ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, попадат на странна каменна зидария, разположена няколко метра по-навътре в града от търсената крепостна стена. Следват проучвания, проведени на площ от 80 кв. метра с дълбочина около 2,30 м, които изваждат на повърхността забравеното от всички съоръжение, изградено между 308 и 324 г., заедно със самата крепост, съобщават от пресцентъра на общинската администрацията в Попово.

Скритият вход представлява масивна П-образна конструкция, покрита с полусферичен тухлен свод, издаваща се 2,20 м пред крепостната стена по посока на града. Входът от страната на града е бил защитен от двукрила масивна дървена врата. Тайната врата е служела за допълнителна защита на Западната порта на града при внезапни контраатаки.

По време на силно земетресение, станало при управлението на император Теодосий I (379-395), съоръжението било повредено. За запазване устойчивостта на крепостната стена то е старателно зазидано с камъни, споени с хоросан и така престава да функционира.

Източник:kmeta.bg
ВИЖТЕ ОЩЕ:
СПОДЕЛЕТЕ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Популярни публикации