София и редица областни гладове отиват на балотаж. ГЕРБ остава най-силната партия, БСП подобрява своите резултати и отива на балотаж в редица областни градове.

Голямата изненада на вота е пробивът на независимия кандидат Борис Бонев в София. В същото време България отхвърли национал-популистите.

Битката за София

София се очертава сигурен балотаж, на който ще се явят две дами – настоящият кмет Йорданка Фандъкова с 32,8% и бившият омбудсман Мая Манолова с 23,1%. Разликата между двете на първия тур е около 10%.

На трето и четвърто място са арх. Борислав Игнатов от "Демократична България" с 13,6% и Борис Бонев от "Спаси София" с 13,1%.

Изключително ниска бе подкрепата за националистите Ангел Джамбазки и Волен Сидеров.

В Общинския съвет най-висок процент има ГЕРБ /30,4%/, следвани от "Демократична България" /15,5%/ и БСП /14,5%/, сочи екзитпола на агенция "Тренд".



ГЕРБ печели Бургас, Стара Загора, Велико Търново, БСП са първи и отиват на балотаж в Русе

ГЕРБ спечели Бургас. Там досегашният градоначалник Димитър Николов, кандидат на ГЕРБ, спечели с рекордния резултат от 64,5%;

Досегашният кмет на Стара Загора Живко Тодоров печели на първи тур със 71,8% от гласовете. Кандидатът на БСП проф. Иван Върлков е получил 14,1%. Във Велико Търново Даниел Панов, според паралелното преброяване на "Галъп", печели с 63,1% от гласовете, Весела Лечева от БСП е втора с 23,8%.



Все още не е ясна съдбата на Варна, където има вероятност от балотаж между сегашния кмет Иван Портних от ГЕРБ и проф. Анелия Клисарова от БСП. Подкрепата за Портних се движи между 49-50%, сочат данните от екзитпола.

Подобна ситуация на кантар имаше и в Кърджали според предварителните резултати. Според паралелното преброяване на "Галъп" обаче Хасан Азис от ДПС печели нов мандат още на първия тур с 55,5% от гласовете. Втори е кандидатът на ГЕРБНикола Чанев с 27,4%.

ГЕРБ отива на балотаж в града "под тепетата",където техният кандидат Здравко Димитров води с 14% пред опонента си Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив".


По първоначални данни Златко Живков (ГЕРБ/ СДС) печели изборите в община Монтана с над 70%. Това сочат данните от големите секции в града.

Във Видин ще се проведе балотаж. На него ще се явят досегашният кмет Огнян Ценков и д-р Цветан Ценков.  В събота прокуратурата във Видин назначи проверка на лидера на БСП Димитър Велков, който черпел с баница за именния си ден. Тя е била иззета заради съмнения, че в нея е имало пари, вместо сирене. Проверка на прокуратурата по случая е установила, че няма нарушения.

Арестуваният кмет на Несебър печели вота на първия тур с 62% от гласовете.

БСП значително подобрява своята позиция спрямо местните избори от 2015 г., когато левицата регистрира най-ниските си резултати от десетилетия. Тя води в Русе, където нейният кандидат Пенчо Милков води с 34,7% срещу кандидата на ГЕРБ Диана Иванова - с 26,7%, според данните на "Тренд".

Сигурен балотаж между БСП и ГЕРБ се очертава и в Благоевград, където досегашният кмет Атанас Камбитов получава 26,6% от гласовете, а Румен Томов от БСП - 22,4%, според данните на "Галъп".

В Шумен на балотаж отиват кандидатът на ГЕРБ Любомир Христов, който получава 34,2% подкрепа, и Венцислав Венков от БСП - 20,5%, според паралелното преброяване на "Галъп".


Голямата промяна дойде в София, където изключително добре се представи независимият Борис Бонев от "Спаси София". През последните две години той осветли различни инфраструктурни, градоустройствени и екологични проблеми на столицата, спечели младите и активни граждани.

Десницата в София отново излезе разединена на тези местни избори, което й попречи да стигне до балотажа, въпреки че имаше шанс за това. За това говорят и гласовете, които получиха по отделно Борис Бонев и кандидатът на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов.

На другия полюс са националистите и популистите от ВМРО и "Атака". Кандидатът на Каракачанов за София Ангел Джамбазки има около 4% с около 10% по-малко от четвъртия. Още по-лошо е представянето на ВМРО в Пловдив, където кандидатът им Славчо Атанасов няма да вземе участие във втория тур.

След провала на националистите: ВМРО се оплакаха от купен вот

Волен Сидеров, който се готвеше за столичен кмет, взе малко над 1% от гласовете.Сидеров се опитва да влезе в "Армеец", полицията го спря

"През целия ден са постъпили около 250 жалби и сигнали, което означава че изборният процес е протекъл нормално, а констатираните нарушения са несъществени. Сега ЦИК очаква постъпването на протоколите от ОИК, след което се пристъпва към официално отчитане на резултатите", посочи той.

За останалите големи градове към 17.30 часа избирателната активност е: в Бургас – 34.27%; Видин – 34.44%; Велико Търново – 39.44%; Кърджали – 42.72%; Пловдив – 33.50%.

В Русе са гласували 33,22%, а в цялата област активността е около 38,5%. В Стара Загора са излезли да гласуват 51 091 души или 36,69% от имащите право на глас. В община Благоевград тя е 47%.

220 са жалбите и сигнали, постъпили в Централна избирателна комисия днес за цялата страна. От тях 109 са за нарушение в организацията на изборния процес, 42 са за нарушения в избирателните права, 55 са за предизборна агитация в дена на изборите и 4 за купуване на гласове./Вести.бг/
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив