По времето на социализма за родителите беше голямо щастие, ако децата им отидат да учат висше образование в Съветския съюз. И нас със съпругата ми Янка ни споходи това щастие. Малкият ни син Гриша Ангелов Илиев бе приет и отиде да учи военно инженерство в град Тула, Русия. И както се случваше с много от българските студенти там, и той се залюби с една руска девушка и накрая на следването му през 1979 г. се ожениха. Сватбата направихме в Тула.

След като получихме от новите си сватове приглашения да посетим Съветския съюз, си купихме билети за пътуване и на гара Горна Оряховица се качихме на бързия влак от София за Москва. В купето имаше и двама руснаци. Пътуването трая около 48 часа. Аз говоря руски и не пропуснах да им се похваля, че отиваме на сватба и че синът ни се жени за руска девушка с фамилно име Гагарина. Тогава единият от руснаците каза, че в Русия има само два рода Гагарини – на космонавта Юрий Гагарин и на князете Гагарини. И ме попита с кой от двата рода съм се засватил. На шега му отговорих, че нашата снаха е потомка на князете Гагарини.

В деня на сватбата с три нови таксиметрови волги, на които бяхме сложили български знаменца, отидохме за булката. Пред жилищния блок пристигането ни с колите направи голямо впечатление на живущите в него и излязоха да ни посрещнат – зер тяхно руско момиче се женеше за българин. Гражданският брак сключиха в един от районните съвети на Тула.

След като се родиха внучките ми, си помислих, че моят сват Владислав Гагарин непременно е потомък на един от двата рода Гагарини. Според сватята ми Мария Василевна съпругът ѝ не е роднина на космонавта. Следователно трябва да се приеме, че той е потомък на руските князе Гагарини. Затова обявих моите внучки Мария, Сияна и Яна за княгини Гагарини. Публикувам това свое твърдение в очакване някой да го обори. Ако ли не, ще продължавам да го твърдя. И макар че е невъзможно това да се докаже, за мен внучките ми са моите княгини./Ретро.бг/

Ангел Ангелов, Габрово
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

5 коментара:

  1. Поздравявам г-н Ангелов за внучките. Не е важно дали са княгини или космонавтки, важното е да са живи и здрави и да го дарят с много правнуци. По датите и годините и малко смятане на пръсти определих г-н Ангелов, между 1930 и 1935-ти набор. Добре се справя с компютъра на тези години.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Баща ми е на неговите години и се справя чудесно и с компютъра, и с правописа. Има профил във Фейсбук и Туитър. ;)

      Изтриване
    2. Трябваше да прочетеш до края (Ретро.бг). Т.е. статията е преписана от вестника, а там вероятно е стигнала на хартия.

      Изтриване
  2. Хубаво е да се прочете малко за фамилията, преди да се пишат наивни изявления: "Большинство носителей фамилии ведут своё происхождение от крепостных крестьян князей Гагариных. В 1861 году в ходе отмены крепостного права в России крепостные крестьяне, до тех пор не имевшие права на фамилию, нередко записывались по фамилиям прежних владельцев. Многие тысячи крестьян Смоленской, Рязанской и некоторых других центральных губерний Российской империи стали Гагариными..."

    ОтговорИзтриване
  3. На всяка манджа , меродия! Човекът е доволен от снаха си , родила е 3 деца , в добро здраве ! Няма опасност да ги вземат на фронта ,защото са момичета ...Какво толкова лошо има .Моят син учи в Англия и без малко да имам снаха с Иракски корени ...

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив