Затвореният тип туристически комплекси не е мода, дошла при демокрацията. Първите ваканционни селища в България се зараждат по времето на соца. Те са три и са разработени от чужденци в договор с тогавашния Комитет по туризма и изпълнител „Балкантурист“. На юг това са Елените и Дюни, където почиват главно немци, а на Северното Черноморие истинската перла тогава е ваканционно селище „Русалка“, където за първи път преди близо 50 години стъпват западни туристи, и то французи.

Селището е затворено за нашенци и българи са само от персонала. И на трите места по това време за първи път прохожда олинклузивът.

 Дюни разполага с 16 заведения за хранене, традиционна търговска улица с много магазини за хранителни стоки, плодове и зеленчуци, цветя, сувенири, плажни и промишлени изделия, пише навремето областният вестник „Черноморски фронт“ за курорта, пуснат в експлоатация в края на май 1986 г. и стопанисван от „Балкантурист–Бургас“. Изграден е голям спортен комплекс – седем тенискорта с училище за начинаещи, плувни басейни, игрище. За летовниците са създадени отлични условия за приятен отдих и развлечения.

Запазени са почти всички дървета и са засадени много нови. Работи се и по създаването на голяма буферна зона от водни площи и горски пояси, която да отделя уникалното езеро – междинна станция на прелетните птици, от селището.

Едно- и двуетажните вили са накацали една над друга, всяка с прекрасна панорама към морето и езерото. Интерес сред чуждестранните туристи предизвикват и самостоятелните  вили – тип стара созополска къща, описва „Черноморски фронт”.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив