Почина световноизвестната актриса Дорис Дей. Холивудската звезда издъхна на 97-годишна възраст, съобщават световните агенции. Дей е починала в дома си в Калифорния след тежко боледуване от пневмония.

Родена е на 3 април 1922 г. в Охайо. Започва кариерата си като певица едва на 15-годишна възраст, когато става част от популярна банда през 1939 г. Славата и започва да расте със скоростта на светлината.

След това стъпва и на снимачната площадка. Първият и хит е "Сантиментално пътешествие", което излиза на екран през 1945 г. Завоюва успех с филми като "Бедствие Джейн", "Интимен разгворо" и "Que Sera, Sera".

След като напуска групата, започва солова кариера, като записва повече от 650 песни в периода 1947 – 1967 г. Това я прави една от най-популярните и признати певици на XX век.

Заради големият си талант името на Дорис Дей се превръща в еталон за професионализъм, а актрисата става най-голямата филмова звезда от началото на 60-те години на миналия век. Номинирана е за Оскар през 1960 г., а през 1989 г. получава номинация и за цялостен принос в игралните филми.

Партнира си на екран с големи имена от света на киното - Кларк Гейбъл, Кари Грант, Дейвид Нивън и Род Тейлър. Участва и в успешен сериал на CBS - "Шоуто на Дорис Дей".

На музикалната сцена също извоюва своето запазено място. Дорис Дей е една от десетте най-добри певици в периода 1951-1966 г. Има награда "Грами" за цялостен принос и награда от Дружеството на певците.

Източник:trafficnews
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив