Дуо Котрулеви по-известни като дует "Южен Вятър" са емблематичнен български дует от началото на 90-те, поставил началото на поп-фолк ерата. За ценителите на жанра те са известни, но за новото поколение и чалга отрицателите "Южен вятър" могат да бъдат разпознати с рефрен от неоспоримия си хит "Батальона" - "батальона се строява за последен път... уволнение..."
Кирчо и Вили от Петрич са брат и сестра, придобили своята известност с хитовете „Батальона се строява”, „ Ай Лили” и „Как тихичко си капеха листата”. Дуетът е разплакал не едно и две войнишки сърца. И до ден-днешен песните им са актуални, макар те от години да са спрели публичните си професионални изяви. Съществува твърдението, че няма военно поделение, което да не е канило групата при уволнение. И до днес Кирчо не може да забрави сълзите в очите на младите момчета току-що отслужили едногодишна казарма, и сълзите в очите на онези, които се заклеват и тепърва очакват страшното, гледайки за сбогом плачещите отсреща момичета, които обещават да ги дочакат...

При Котрулеви всичко започнало още в ранно детство. Музикалната дарба на дуото е наследство от родителите и роднините им. Като малки баща им им купил акордеон, а чичо им синтезатор и микрофон. Това положило началото на трънливия им музикален път. Първоначално Кирчо бил инструменталист, а в , а сестра му вокалист, в последствие итой започва да пее. След като завършват училище, започват да свирят в заведения и стават много популярни в югозападния регион. Тогава за тях чул още неизвестния Володя Стоянов, който един ден дошъл при тях и казал, че иска да му направят албум. Албумът излязъл, докато Кирчо бил в казармата, този албум направил Володя популярен, а той и до ден днешен не почерпил благодеятелите си дори с едно кафе. В казармата Кирил се запознал и с Илия Луков, на който също направил няколко песни и отново не получил дори и едно „благодаря“. Това били плесници, които довели до осъзнаването и съзряването на войника - време му било да направи нещо самостоятелно. Заради такива негативи Кирчо и Вили Котрулеви се преименуват на дует „Южен Вятър".

Не е тайна, че песента „Батальона” не е измислена от дуото, просто те имали уникалния шанс да я изпеят първи. Влизайки в казармата, Кирил чува всяка божия вечер песента акапелно в изпълнение на старите войници. Направило му огромно впечтление настроението и еуфорията, примесена с лека тъга и трудно преглъщане, която тя създавала. И когато дошъл неговият ред да се уволни, като подарък за целия си набор съказарменици, той решил да аранжира култовото парче и да изпее песента. Променил в известна степен оригиналния текст, който според него звучал малко вулгарно за масовия вкус, но мелодията и поантата останали същите. Тогава Кирчо и представа си нямал, че тази песен е на група „Омега“. Мислел, че както текста така и музиката, са дело на войнишкия фолклор. Заедно със сестра си успели да запишат песента и тя се завъртяла по местното радио. "Батльона" станала хит на деня, след което хит на седмицата и хит на месеца. Не спирала да се върти. Това ентусиазирало Кирил и след неговото уволнение от казармата, той се заел с подготовката на първия самостоятелен албум на дуото - „Далавери, далавери“, в който включват и „Батальона”. Според Кирил Котрулев тази мелодия успяла да завладее сърцата на милиони и се е превърнала в най-големия попфолк хит за всички времена.

Днес „Батальонът се строява“ се спряга за любима на министър-председателя Бойко Борисов. Този факт ласкае дуото, a се оказва, че чувствата са взаимни - Кирчо и Вили също са големи фенове на премиера. Скоро прочели някъде в интернет пространството, че лично Бойко Борисов искал да се свърже с тях и да ги ангажира на миналите избори да изпълняват на живо песента „Батальона“, за да може тя да се превърне в химн на ГЕРБ и да бъде посветена на тройната коалиция БСП, ДПС и НДСВ, които ще получат своето „уволнение“ съвсем скоро. За съжаление музикантите не са имали възможността да му изпеят песента си лично, но се надяват един ден и това да се случи.

„Батальона” не е единственият войнишки хит на дуото, те се гордеят още с парчетата „Повиквателна получих“ или така наречената „Батальона 2″, „Войник отивам“, „Как тихичко си капеха листата“ и „Батальона 3″. Те самите не могат да обяснят защо казарменият живот така е повлиял на творчестовто им. Имат обаче и хитове, които са извън войнишката тематика като: „Плаче ми душата“, „Чуй ме ти“ и много др.

През 90-те дуото посещавало редовно казармите в Плевен, Банско, и Долна Митрополия. Тези времена музикантите няма забравят никога, защото всяко тяхно посещение и участие при войниците се превръщало в истински празник и повод за неописуеми настроения и неспирни веселия. Няма да забравят и веселите, и същевременно разплакани мъжки лица по време на концертите си, породени от изпълненията и посланията е техните песни.

Днес обаче в България вече няма класическа казарма, няма батальони и уволнения. Днес дует "Южен вятър" се ядосват, че живеят в най-прекрасната страна на света, която политиците ни превръщат в „Рай“ за себе си и „Ад“ за народа. Днес Кирчо и Лили не слушат съвременна чалга и смятат, че тя трябва да се забрани със закон, защото " трябва да започнат да се композират и издават само качествени и авторски песни, за да имат и българите лице пред света". Кирил лично се срамува от случващото се в страната, защото има приятели от Гърция и Кипър, които го питали защо българските музикални канали приличат на еротични програми, в които актрисите пеят.

И въпреки разочарованието от настоящето "Южен вятър" имат много нови авторски песни, които чакат появата си на бял свят, но „нека дойдат по-добри времена“, казва Кирчо. Той се е отказал да търси продуценти и спонсори отдавна, но знае, че хората не са ги забравили, че още си припяват "Батальона" и че има смисъл да продължи да прави музика. Оказва се, че дори през 90-те Котрулеви не са успели да спечелят нищо от 4-те си албума и от славата си. Нищо материално, само любовта на хората. Затова им се е наложило да се пренасoчат. Вили живее в Гърция, където е омъжена и отглежда децата си и няма намерение да се връща в България, защото там семейството й живее добре. Кирил също заработва в чужбина като корабен музикант. Там обаче не може да изпълнява авторските си парчета. И двамата не се оплакват, но и не спират да мечтаят. Разочарованието от българския развлекателен и музикален бизнес не може да се сравни с любовта на публиката. Затова дуо Котрулеви мечтаят и си пожелават да дойде ден, в който пак ще докоснат сърцата на хората с нова смислена и мелодична песен.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив