Когато бананите и портокалите се продаваха само преди Нова година

Няколко поколения български деца получаваха подаръци не от Дядо Коледа, а от Дядо Мраз. Върнете се назад в годините, когато Рождество Христово не беше официален празник. Кинохрониките са съхранили празничната атмосфера отпреди 66 години, пише bTV.

„Коледното дръвче се появява заедно с руските офицери, тоест, с руската армия след Освобождението. До Втората световна война всъщност основният акцент е върху Рождество.- раждането на младия Бог, който предвещава новото начало”, обясни доц. д-р Петко Христов. След като България става социалистическа, Рождество Христово изчезва от списъка с официалните празници. Акцентът пада върху Нова година, когато децата получават подаръци от нов славянско-съветски герой.

По идеологически съображения се появява Дядо Мраз със Снежанка. Подаръци бяха и бананите, и портокалите, които се продаваха само преди Нова година, в ограничени количества, за да има за всички. Децата трябваше да сурвакат властимащите за здраве, но фирмени партита имаше и по онова време. Поне бенгалският огън и тогава и сега, си е все бенгалски.

.....
СПОДЕЛЕТЕ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Популярни публикации