На 26 декември 1959 г. е официалното откриване на Българската телевизия в резултат от осемгодишна разработка и изпитания на екип от учени от Машинно-електротехническия институ в София. В първия си програмен ден Българската телевизия излъчва пряко церемонията по награждаване на участниците в изграждането на телевизионната кула в София, празничен концерт и художествен филм.

Но първото предаване на българската телевизия е прякото излъчване на седмоноемврийската манифестация от площад "9 септември" (днес "Александър Батенберг"). С думите на говорителя в 9.45 ч.: "Внимание, излъчваме в ефир", се поставя началото на професионалната телевизия в България. Парадът е заснет от 3 камери, разположени на балкона на Националната художествена галерия, на Мавзолея на Георги Димитров и на ъгъла на улиците "Васил Левски" и "Цар Освободител". Прякото излъчване се осъществява от режисьорите Ангел Вълчанов и Лидия Ишимбаева. Предаването е на 7-ми телевизионен канал, на който и до днес се излъчва програмата Канал 1 на Българската национална телевизия в София.

БНТ е национален обществен телевизионен и далекосъобщителен оператор. Тя излъчва една 24-часова програма с национален обхват - БНТ 1, програма с културна насоченост - БНТ 2, програма със спортно-развлекателна насоченост - БНТ 3, програма за българите в чужбина - БНТ 4.

Днес БНТ е член на "Интервизия" и партньор на "Евровизия", както и е член на Европейския съюз за радио и телевизия, EGTA, IMZ, CIRCOM Regional, FIAT и BBLF.

От 1 юни 1992 г. телевизията получава наименованието Българска национална телевизия, Първа програма се казва вече Канал 1, а Втора програма - Ефир 2. През следващата година Регионалните ТВ центрове на БНТ започват излъчване на собствени регионални канали. Ефир2 излъчва до 31 май 2000 г., а от 2 май 1999 г. БНТ излъчва сателитната програма за българите в чужбина "ТВ България".

На 14 септември 2008 г. е обновена схемата на излъчване на телевизионните канали на БНТ, променени са имената и емблемите им.

Днес БНТ е разположена в две взаимно свързани сгради: нова (на снимката) и стара - по протежението на ул. "Тулово". Старата сграда е била италианско училище. Проектирана е от строителния инженер Константин Йосифов, служител в Италианската легация в София между 20-те и 40-те години. Той е осъществявал и надзора върху строежа. В легацията Йосифов отговаря за италианските строежи в България, после е аташе по печата. по-късно участва от страна на легацията в български търговски и културни делегации в Италия, като съдейства за развитието на двустранните отношения. Удостоен е с български и италиански ордени за заслуги. Кореспондент е на български вестници по време на следването си в Италия.

По време на една от бомбардировките през Втората световна война училището е частично разрушено. Притежавайки все пак солидна конструкция, сградата е осигурявала в избените си помещения бомбоубежище за жителите на квартала.

БНТ продължава с техническото и технологично обновление през годините. В резултат на това между 11 юни и 11 юли 2010 г. БНТ излъчва за пръв път спортно събитие в HD формат - 19-то Световно първенство по футбол в Южна Африка - първото, чийто домакин е африканска държава.

На 16 октомври 2011 г. Втора програма се завръща като БНТ 2 на мястото на регионалните телевизионни центрове на телевизията. От март следващата година телевизията започва да излъчва във формат 16:9.

На 6 февруари 2014 г. БНТ стартира самостоятелен канал във висока резолюция - БНТ HD.

От 1 септември Константин Каменаров е генерален директор на Българската национална телевизия.


На 10 септември 2018 г. отново е обновена програмната схема на излъчване на телевизионните канали на БНТ, както и са променени имената и емблемите на част от каналите.

Днес Българската национална телевизия има четири регионални центъра - в Благоевград, Варна, Пловдив и Русе. Те осигуряват репортажи и предавания, представящи живота такъв, какъвто е в различните области на България. Освен това всеки регионален телевизионен център продуцира и излъчва собствена програма за зрителите в своя регион, която се разпространява по кабелен път.
Източник: banker.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив