Годината е 1977г. Генералния секретар на ЦК на КПСС и Председател на Президиума на върховния съвет на СССР Леонид Брежнев пристига на официално приятелско посещение в НР.България по покана на Генералния секретар на ЦК на БКП и Председател на Държавния съвет на НРБ Тодор Живков. По време на посещението се обсъжда стратегическата доставка на суров петрол от СССР и то става нарицателно за начало на най голямото по обхват на сътрудничество на България със Съветският съюз , станало известно като брежневско-живковско приятелство.

При посещението Тодор Живков награждава Брежнев с орден "Георги Димитров". Леонид Брежнев прави знаменателен подарък на българските партийни и държавни ръководители взели участие в официалните разговори на двете страни.

Подаръкът е избран в СССР и то за пръв път уникално. Това е порцеланов самовар с марка "Гжел" - прочутия световноизвестен завод за порцелан в СССР. Самоварът е украсен цветен кантиран с боя от чисто злато. Но ако при всяко друго посещение по рано и след това на всеки ръководител се подарява индивидуален подарък , то Брежнев в този случай подарява един и същи самовар в 28 бройки по списък , поради което той придобива названието списъчен подарък - на всеки един от българското партийно и държавно ръководство по един брой.

Удостоени са Тодор Живков , членовете и кандидат -членовете на Политбюро на ЦК на БКП и Секретарите на ЦК на БКП , Секретаря на БЗНС и Секретарите на Постоянното присъствие на БЗНС , както и членовете на ПП на БЗНС , Зам.председателите на Държавния съвет и неговите членове , Председателя на Министерския съвет , зам.председателите на Министерския съвет и министрите. Самоварът от порцелан е изработен в Гжелския порцеланов завод по поръчка и първите 28 бройки Брежнев донася в България.

Подаръка става знаменателен в колекциите от подаръци получаавани от редица български партийни и държавни ръководители- Тодор Живков , Станко Тодоров, Петър Танчев , Гриша Филипов , Георги Атанасов , Алекси Иванов , Христо Христов и др. Подаръкът олицетворява съветската и руската национална култура - пищно украсен , той е ненадминат като произведение на изкуството , а посещението на Брежнев става показателно и култово - изобразено е в много пощенски марки дори.

Алекси Иванов
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив