Софийското летище да носи името на първия демократично избран президент на страната д-р Желю Желев предлагат основатели на СДС, които събират подписи под онлайн петиция до президента Румен Радев.

За това съобщи в профила си във "Фейсбук" Петко Симеонов, който е един от авторите на идеята, от името на първия Национален координационен съвет на СДС.

"Вярваме, че д-р Жельо Желев и неговото дело трябва да бъдат почетени. Това е начин да се създават и утвърждават личностните образци, които персонализират българската идентичност", пишат инициаторите на петицията.

Те подчертават, че президентът Желев е пример за това как се защитават граждански и професионални разбирания независимо от политическата конюнктура и възможните репресии и неудобства. Той е пример за личност, която свързва своето трудово и творческо дело за утвърждаването на основните ценности на цивилизацията в нашето общество, преодолява етнически, религиозни, политически различия сред отделните групи от населението, не се облагодетелства от служебното си положение и не злоупотребява с власт, са мотивите за предложението.

Преди години е имало и други идеи за именуване на софийското летище, което до преди 7-8 години носеше неблагозвучното име "Враждебна" като една от последните идеи беше за "Васил Левски".

"Клуб Z" припомня, че бившият външен министър Соломон Паси преди време предложи площадът пред храм-паметника "Александър Невски" да носи името на Желев, а миналата година македонският премиер Зоран Заев обеща, че в Скопие да има улица на името на първия демократично избран президент на България.

Източник:dnevnik.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив