Спомняте ли си онези моменти, в които ни водеха на групички за преглед в зъболекарските кабинети? Това безспорно бяха едни от най-ужасяващите мигове в нашия иначе безгрижен детски живот. Налагаше ни се да изтърпим цялата плеада за Чук и Пук, за това колко е вредно да се ядат бонбони и колко са полезни млякото и зеленчуците… След това идваше и най-страшното – една лоша леличка вадеше едни още по-лоши инструменти и ужасът започваше…

Във всяко училище и по голямо предприятие имаше лекар и зъболекар , профилактичните прегледи бяха пълни и постоянни.
На пук на многото негативни изказвания за здравеопазването в НРБ, ще кажа:

На 48 години съм.Имам пломба от 4 клас, която до ден днешен не е мръднала. Зъболекаря почина, пломбата остана. Не съм се разболявала така, както сега.  Имаше 2-3 вида сиропи за кашлица и толкова.Но бяха ефективни и напълно достъпни. Сега за мой късмет имам страхотна лична лекарка, която лекува децата ми без проблем.

Не изписва скъпи лекарства. Общо взето имаме късмет. Но като цяло много други доктори не са така. Има 20 вида лекарства за 1 нещо и то с голяма разлика в цената. В миналото, каквто и да си говорим. Хората са яли здравословни храни или поне не толкова вредни. Сега незнаем какво ядем и с какво е обработена храната. Да не говорим, че ни тровят умишлено, за да си продават лекарствата.

Валерия Кръстева
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

3 коментара:

  1. В днешно време зъболечението е на много по-високо ниво - да, може би пломбата няма да остане 40 години здрава, но причината за това не е в начина на лекуване, а в нашите навици, храните които ядем, оралната хигиена и т.н.

    ОтговорИзтриване
  2. Вярно е, че зъболечението е на светлинни години от онова по описаните години. Вярно е обаче и това, че пломбите с амалгама направени ,,Lege artis", макар и неестетични, съхраняват зъба най-добре. И това е мнението на специалистите, което не се афишира!

    ОтговорИзтриване
  3. Сега също имате право на два профилактични стоматологични прегледа годишно - и деца и възрастни. При стоматолозите, които работят по здравна каса дори няма потребителска такса.

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив