Медицината в Египет е основополагащата за развитието на изкуството за лечение на много култури. Египетският народ е съхранил своите знания в папируси, датиращи от около 3 000 г. пр.Хр.

Херодот е сред гръцките философи, който наред с други изследователи "разказва" на съвременните историци как е протичало зъболечението в Древен Египет. Според него в Страната на фараоните е имало лекари специалисти, занимаващи се изцяло с лечението на зъбите и венците. Тези първи зъболекари се ползвали с голямо уважение и почит, което косвено ни подсказва, че вероятно египтяните не са имали особено здрави зъби.

Изследването на някои открити древноегипетски мумии предоставят палеопатологични доказателства за дентални заболявания, каквито са загниванията по зъбите, абсцесите, пиореята. Мумията на Аменхотеп III свидетелства за множеството зъбни абсцеси и загубата на кучешки зъби.

При скелети, датиращи от 2800 г. пр.Хр., са открити типични изменения вследствие на алвеоларни абсцеси, перидонтити и кариеси. Стоматологичният раздел на Еберс папирус описва зъбни протези, които днес се откриват при мумии, починали преди 2500 г. пр.Хр. Египтологът Пюрлан е описал зъби, фиксирани с тънки златни кукички.

Зъбният кариес в Древен Египет се е лекувал със стрита нубийска пръст, смесена с мед, за да се образува обща лепкава маса. Папирусите дават на историците още по-любопитна информация. Ако се осмисли съдържанието в тях несъмнено ще се направи изводът колко е близка описаната древна техника на зъболечение в Египет до някои стоматологични лечебни практики, ползвани до края на 20 век. Древните староегипетски папируси описват пломбирането на зъбите с амалгама, направена от нубийска пръст, цинк, мед и калай, а староегипетските "колеги" на съвременните стоматолози са умеели без болка да вадят зъби и да правят удобни зъбни протези.

Цялата стоматологична древна египетска практика може да се открие въплътена най-изчерпателно в текстовете на Еберс папирус, или по-точно - в 14-те предписания за лечението на зъбите и на венците. Древният документ е описал следното лечение, предназначено да третира пиореята: Фурми се поставят в краве мляко, като получената смес се излага една нощ на въздействието на росата и след девет дни сместа може да се дъвче няколко пъти дневно.

Месестата част на фурмите, смесена със сладка бира, е била широко използвана и за лечението на възпалени венци.

От написаното до този момент можем да направим извод, че според информацията, съхранена в древните медицински документи зъболечението в Древен Египет е процъфтявало. Благодарение на това знание съвременните историци могат да твърдят, че не е изключено съвременната стоматология да се е зародила и еволюирала до съвременния си вид именно в Страната на фараоните.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив