На 29 юли 1977 г. в Стара Загора е открит новият универсален магазин. „Белокаменен дворец на търговията”, както е наречен в официалните слова. Събитието е включено в специалната програма по повод 100-годишнината от боевете край Стара Загора (1877 г.). Излизалият тогава в. „Септември” в брой 90 от 30 юли 1977 г. съобщава: „Хиляди граждани вчера дойдоха в центъра на града пред новия универсален магазин, за да участват в неговото тържествено откриване.” Описанието на целия ритуал, имената на присъстващите лица и създадената обстановка разкриват пред по-младите поколения картината как традиционно са се случвали подобни събития. Сградата е проектирана от арх. Тодор Личев от Института за проектиране на МВТУ (Министерство на вътрешната търговия и услугите). Проектът е своеобразен, без прозорци и с мраморна облицовка. Строителството е извършено от Строително управление № 1 с технически ръководител Петър Сливков. Първата копка за строежа е направена на 7 януари 1971 г. За това съобщава в рубриката „Хроника на седмицата” местният вестник „Септември”, брой 3 от 15 януари с.г.: „Новата сграда ще бъде на четири етажа. За строително-монтажните работи ще бъдат вложени 1 850 000 лв… и ще бъде завършен в срок от три години.” По традиция… срокът се удължава до 1977 г.!

Новооткритият магазин е на три етажа с 25 секции, с 4450 кв. м търговска площ, оборудван на съвременно техническо ниво. На четвъртия етаж разполага със зала за изложби, ревюта и конференции с 400 места. Подчертава се, че това е вторият по големина след ЦУМ (Централният универсален магазин в София). Ще се обслужва от 267 търговски работници, с 40 касови апарата(!). Търговската дейност ще се извършва на принципа на самообслужването, като в магазина е монтирано телевизионно устройство за контрол. Ще предлага стоки от децентрализирания фонд (?), с оборот на стойност 25 млн. лв. годишно.

В дописката на първа страница четем още, че присъстват много официални лица: Пенчо Кубадински – член на Политбюро на ЦК на БКП и председател на Националния съвет на Отечествения фронт; Борис Архипов – генерален консул на Съветския съюз в гр. Пловдив; Георги Караманев – член на ЦК на БКП и министър на вътрешната търговия и услугите; Вълчо Найденов – член на ЦК на БКП и първи секретар на Окръжния комитет (ОК) на БКП в Стара Загора; Иван Панайотов – председател на Изпълнителния комитет (ИК) на Окръжния народен съвет (ОНС)  в Стара Загора и други партийни и държавни ръководители на окръга и града. В тържеството участват чуждестранни гости: делегации от побратимените градове Куйбишев (СССР) и Кошице (Чехословакия) и от Новгородска област, родното място на подполковник Калитин.

Слово при откриването произнася министър Г. Караманев, лентата прерязва Пенчо Кубадински, а първият управител на магазина Румен Христов прочита традиционната поздравителна телеграма до ЦК на БКП, единодушно одобрена от присъстващите на митинга. Министърът прочита указ на Държавния съвет на НРБ за награждаване на изявили се в работата си строители, проектанти и работници.


Снежана Маринова
dolap.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив