Днес левчето не стига почти за нищо. Навремето ни даваха по 20 стотинки за закуска, с които спокойно си купувахме баничка, боза и нещо сладко за десерт.

Това са някои от нещата, които можеше да си купиш с левче:

За левче:

– Обикновени вафли „Чайка“ – 0.12 лв.

– Кутия цигари „Арда“ – 0.60 лв.

– Кутия цигари „Арда“ – 0.60 лв.

– Баничка – 0.18 лв.
– Боза – 0.10 лв.

Общо: 1 лев

За два лева:

– Билет за трамвая – 0.06 лв.

– Осморка с боза – 0.20 лв.

– Цигари „Слънце“ – 0.32 лв.

– Кибрит – 0.06 лв.
– Обяд в стола – 1 лв.
– Билет за кино – 0.35 лв.

Източник: zajenata.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

2 коментара:

  1. сега средната заплата (а и средната пенсия ) са малко над 3 пъти по-високи от тогава. Така че трябва да сравнявате как се е живеело с едно левче тогава и около три левчета сега. А със сравнението може да започнете от тук: https://kiselec1.blogspot.com/2018/07/10-80-2015.html

    ОтговорИзтриване
  2. И освен това зависи кой прави сравнението и как го прави. Има определени стоки, които са били субсидирани (напр. билетчето - за транспорт дъравата е давала допълнително стотици милиони лева, детските храни и закуски) и е ясно защо са били ниски, зависи от коя година са цените (от по-ранните години са по-ниски, но и запатите тогава също). И от грамажа - според статистическиге годишници към началото на 80-те една баничка 100г! струва 13 ст. (за съжаление мисля нямаше данни за края на соца колко струва баничката и колко грама) - вижте и другите части на тази статия от линка горе!
    Аз мога да ви дам друг пример - тогава кило захар е било един лев. Сега кило захар е малко над един лев, при три пъти по-високи заплати! Тоест сега може с една заплата да се купи към три пъти повече захар!

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив