Темата с пенсионната реформа вълнува хиляди българи. Решението на проблемите им обаче е в задънена улица. До редакцията пристигна писмо, в което наша читателка пита дали може да се осигурява в Германия. Обърнахме се към специалиста – бургазлията Георги Бакалов, който е и председател на Съюза на застрахованите в България. Ето какво ни отговори той за пенсионната система у нас и какви са условията да получаваш пенсия от Германия. Изрекоха се много приказки, водиха се дебати, случиха се разправии и скандали, почти се стигна до бой пред камерите на една телевизия! Хората не разбраха за чие добро трябва толкова спешно да се промени пенсионното законодателство и какво му пречи на следващия парламент да отмени тази промяна и да сътвори нова дивотия!Не беше казано какви измерения ще имат крайните резултати и ако те са в наша полза, колко дълго ще се радваме на тази полза!

Беше безочливо скрито от обществото най-важното –

какъв ще е размерът на пенсията ни, ще се доближим ли до средните европейски стандарти, или ще си останем на дъното и колко дълго ще получаваме пенсия!

Вече две десетилетия не е проблем да се изчисли кой каква пенсия колко дълго ще получава.

Още през 1994 г. застрахователите в Германия (в това число и аз) предлагаха сравнителен анализ между държавната и частната пенсия.

Анализите бяха много точни, въз основа на държавните статистики и прогнози – всяко отклонение от истината означаваше огромни санкции.

Софтуерната програма извършваше анализа за 1-2 минути за всяко лице. Тези прогнози се сбъднаха с допустимите минимални разлики.

Софтуерни програми за подобни прогнози струват отдавна жълти стотинки и всеки може да се сдобие с тях.

Въпросът е защо нашите политици не желаят да назоват истината с нейното име! Защо политиците бягат от въпроса колко дълго ще получаваме пенсия?!

Към този момент (според официална статистика по области от 16.05.2014 г.) мъжете живеят средно между 68 и 72 години, трябва да плащат осигурителни вноски 38 години, пенсионират се на 63 години и 8 месеца, радват се на пенсията си цели 5 до 9 години! Плащаме 38 години за няколко години мизерна пенсия. Защо не са честни нашите законотворци и не споделят с нещастните си избиратели – ако през 2022 г. мъжете трябва да се пенсионират на 65 години, след като 40 години са плащали за пенсия, колко дълго и на каква пенсия ще се радват!

Прогнозите не могат да бъдат далеч от истината, а истината е жестока за простосмъртните!

Други важни обстоятелства, които умишлено се укриват от обществото –

Европа ни задължава до края на 2015 г. да въведем европейски стандарти:

Да свалим минималния осигурителен стаж на 7 години;

Да въведем № на осигурителната сметка за всяко държавно осигурено лице;

Да изплащаме на лицата с по-малко от 7 г. осигурителен стаж осигурителни вноски с натрупаните лихви!

Минималният осигурителен стаж в България за мъже и жени към този момент е 15 години!

Ако България не изпълни тези задължения, ще последват санкции от джоба на най-бедния народ в Европа!

Истината не може вечно да се укрива от обществото!

Нима никой не знае, че нашенци отиват да поработят няколко години в Европа или в Турция, за да получат пенсия от тези държави, която е по-висока от средната в България?!

Аз лично разполагам с документи, които показват каква пенсия плащат германците за 8-9 години осигурителен стаж в Германия, защото получавам такава пенсия.

Убеден съм, че политическите упражнения, които правят нашите законотворци на наш гръб, няма да ни измъкнат от дъното на европейските пенсии!

Убеден съм, че този пенсионен модел в България отдавна е обречен на пълен провал и честен обществен дебат за нов пенсионен модел е крещящо наложителен!

В Германия и другите западноевропейски страни няма понятия „Осигуряване“ – има държавно и частно застраховане. Понятието „осигуряване“ се използва в Германия, когато в някои случаи се опитват да ти пробутат застраховка.

Германската ЧАСТНА ПЕНСИОННА ЗАСТРАХОВКА е с много по-голяма доходност (около 45% по-висока от държавната) и при продължителен застрахователен период (над 20 години) някои застрахователи изплащат двойно повече от вложеното.

Задължително за застрахователя условие – гарантираната доходност да е над средния инфлационен процент.

Капитална опция:

След приключване на застрахователния период – изплащане на пенсионната застраховка или пенсия, при навършване на пенсионни години.

За германските пенсионни застрахователи не е важна националността на застрахованото лице, а начинът на плащане и адресът.

Начинът на плащане е чрез удържане на застрахователната премия от сметка в Германия. Повечето застрахователи не се съгласяват на сметка в чужбина, защото трансферите са скъпи и не винаги гарантирани, съгласно германското законодателство.

На практика ВСЕКИ с адрес и банкова сметка в Германия МОЖЕ ДА СКЛЮЧИ на името на всеки български гражданин (независимо от местонахождението му) германска пенсионна застраховка.

НАЙ-ВАЖНОТО – банкова сметка в Германия.

Източник:БЛИЦ
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най четени:

Популярни публикации👇