Учих се на очукан „Москвич”, изпитът пред КАТ бе като 9-те кръга на ада
Една от най-големите злини на съвремието ни е войната по пътищата. Вярно е, че автомобилите са десетократно и сигурно многократно увеличени от времето на соца. Но има и друг проблем – шофьорските курсове, начинът на обучение, изискванията за придобиване на шофьорска правоспособност.

В далечната 1986 г., когато се записах на курс за любител шофьор, първите два месеца бях на обучение в зала в един от центровете на тогавашната организация ДОСО. Чак след това се качих на автомобил с инструктор. Това беше един очукан „Москвич“, който оставяше след себе си димна завеса, но поне имах инструктор, който беше изключително спокоен и готов да обяснява винаги всичко.

Спомням си, че преди да се явя пред КАТ, минахме вътрешен изпит, който се състоеше от две части – теория и практика. Решавахме листовки, след това ме препитваха устно само върху закона и чак след това се качвахме за изпитно кормуване. Провал на едно от трите места означаваше допълнителни занятия и сбогуване въобще с възможността да се добереш до изпит пред КАТ. Ако всичко минеше нормално, ти насрочваха дата за изпит. Отново първият изпит беше с листовки. След това следваше полигон. Изобщо – 9-те кръга на ада.

Днес това го няма и затова много често сме свидетели на почти сакати опити за паркиране или каквито и да е маневри, особено в натоварено време на претрупаните с автомобили улици.

Когато и това преминеше успешно, тръгваше градското кормуване с катаджията до тебе. Провал в един от трите етапа означаваше провал на целия изпит. Спомням си моите притеснения в деня на изпита, който реално продължи повече от 3-4 часа. На полигона имаше поне 7-8 фигури и задачи за изпълнение и катаджията ти посочваше произволно няколко от тях. След това – градско кормуване в произволно избран район. Вярно е, че часовете за кормуване не бяха малко, но все си мислех, че има нещо, което не знам, че някои улици просто не са ми познати. Моят изпитващ беше коректен човек, мълчеше, единствено ме насочваше по маршрута и като цяло излъчваше спокойствие. Спомням си и радостта, когато ми каза да паркирам и че съм взел изпита, пожела ми успех и безаварийно каране. Днес това са неща, които са сведени до пари под масата на тоя, на оня и после – защо ставали произшествия. Тогава ни учеха почтено, днес се чудят каква техника да наблъскат в колите и изпитите, за да спрат корупцията. А тя се вижда по крайпътните паметници.

Г. Николов
Източник:retro.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

5 коментара:

 1. Тази истина за шофьорските книжки преди 10 11 1989год.трябва да я научи г-жа Малинка ,а не да предлага идиотски предложения за шофьорите над 60год.Поне да си направи труда да види черната възрастова статистика .

  ОтговорИзтриване
 2. Имаше и още един важен момент! - Че за да се запишеш за какъвто и да е курс - даже за мотоциклет и мотопед, трябваше да имаш поне завършено основно образование - осми клас. За някой категории - и средно.
  А сега, когато живеем в "Криворазбраната демокрация" в интерес на "политическата коректност" и за да се спази правото на неграмотните да се придвижват това отпадна. Бяхме го извоювали, а след това го махнаха.
  И не забравяйте, че освен тия, които искат да се придвижват, на улицата сте и вие и вашите деца!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Заблуждавате се!
   И в момента не може да се вземе СУМПС без образование.

   Изтриване
 3. Пропускате да кажете, че през 1986г. е имало 1070 жертви по пътищата, а за 2022г. са 531 (двойно по-малко) при наличието на десетки пъти повече автомобили.

  ОтговорИзтриване
 4. Да сте видяли циганин в учебен автомобил?

  ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив