Неговата бригада осъществява четирите разширения на Химкомбината в Димитровград от 1956 до 1986 г., а производствата от 20 стигат до 100

Стефан Хаджидиманов

В “Заводски строежи” - Димитровград бай Стефан изкара 51 години, 8 месеца и 3 дни. Тук срещна много верни приятели, с които рамо до рамо работеше неотлъчно по многобройните обекти из страната с национално значение. През 1992 г. се пенсионира, после дълго време не вярвал в този факт, докато приеме реалността.

Приятелите и колегите на Стефан Хаджидиманов не могат да скрият възхищението си от неизтощимата енергия и младежка припряност на този човек, превалил 83 години. Своята разпаленост предава и на двамата си сина, а сега и на внуците си предава всичко от себе си, без да се щади.

В началото бай Стефан е назначен като общ работник, но още на третия месец го направили бригадир на младежка бригада за заготовки и метални конструкции, която много скоро се прочула с трудовите си подвизи. Все по това време завършва и механотехникума, без да се откъсва от производството, а дипломата му от горе до долу - с високи оценки. Множали се и успехите на бригадата. А той имал една слабост - обичал да работи с млади хора, да им дава акъл, да ги учи на занаят.

Та нали самият той носел младо неспокойно сърце. Днес не може да си спомни колко млади хора е изучил и подкрепил през този толкова дълъг трудов стаж. По неговия път тръгнаха мнозина.

Днес с удовлетворение казва: За бригадата все още се говори хубаво в Димитровград, Хасково, Харманли, Любимец и къде ли още не, а мен като ме видят, сякаш че виждат легенда...

Признателността е естествена, защото неговата бригада осъществява четирите разширения на Химкомбината от 1956 г. до 1986 г., а производствата от 20 стигат до 100.

Един ден неочаквано му съобщили, че той и бригадата му трябва незабавно да се явят в Държавния съвет при Тодор Живков, който ги очаквал. Качили се на първия влак за София и се озовали на уреченото място. Още помни с каква широка усмивка ги посрещнал държавният глава, а после на изпроводяк им казал: ”Държавата се надява да продължите с това темпо”.

Бай Стефан има над 27 държавни отличия, но за тях той рядко или почти не говори, защото мисли, че е дълг на всеки да бъде такъв.
Източник:Блиц
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇