Гордън Фицджералд Кей (на английски: Gordon Fitzgerald Kaye) е британски комичен актьор, познат на зрителите от цял свят като Рене Артоа от популярната комедийна поредица на Би Би Си „Ало, ало!“.

Гордън Кей е роден на 7 април 1941 г. в Хъдърсфийлд, Англия, в семйство на работник от ниска класа. Майка му го ражда на 42-годишна възраст и поради годините той е единстевено дете в семейството. Преди да се запише в „Джеймс Грамър“ играе ръгби в отбора на Молдгрийн ARLFC.
След училище работи на три места; в Хъдърсфийлдското радио (взема интервю на групата Бийтълс през 1965 г.), в текстилната фабрика (по-късно в тази на Джон Едуард Кроутър) и във винената фабрика. Работил е и в фабриката за трактори в Западен Йоркшър.

Първата му роля е в популярния сериал от 1969 година „Коронейшън стрийт“.
„Ало, ало!“[редактиране | редактиране на кода]
През 1982 г. Дейвид Крафт го кани да изиграе ролята на Рене Артоа в популярната комедийна поредица „Ало, ало!“. Кей приема и се появява във всичките 84-епизода (1982 – 92) на сериала и има над 1 200 сцени представления.
През 2007 година се е включва в турнето на „Ало, ало!“, но след това решава, че е време за активна почивка и отказва публични изяви.

През 1989 г. написва книга за хитовата си роля в „Ало, ало“, която озаглавява „Рене и аз: Нещо като автобиография“. В нея той предоставя на читаля записки от свойте преживявания през младежките си години на срамежлив гей с наднормено тегло.
На 25 януари 1990 година скеле пада върху главата на актьора и го ранява тежко. 10 седмици Гордън Кей е в кома, от която излиза и се възстановява успешно. Макар да не може да си спомни подробностите по случката, той до края на живота си има белег на челото, който му напомня за нея.
На 23 януари 2017 г. на 75-годишна възраст Кей умира в дом за възрастни хора.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив