На първи октомври 1960-а година целокупното прогресивно човечество отбеляза пускането на първия сериен автомобил Запорожец ЗАЗ-965, получил по-късно няколко прозвища – зазик, гърбушко /горбатый/, отмъщението на Хрушчов и др. До края на същата година са направени около 1500 екземпляра от новата съветска миникола. От 1962-а заводът стартира производството на модификацията 965С за превоз на поща с десен волан и метални панели вместо задните стъкла, както и с пощенска кутия на мястото на задната седалка, а от 1963-а и на автомобили с ръчно управление за инвалиди.

Също през октомври 1962-а стартира производството на модернизирания вариант ЗАЗ-965А с променени външни въздухозаборници и въздуховоди, разглобяем заден панел, улесняващ свалянето и качването на мотора, операция изпипана до съвършенство от собствениците на автомобила, наречен още и „самоучител на майстора“. Колата имала променен преден капак, приборно табло и фарове.

Машината станала и по-мощна - 30 к. с. при 4200/мин вместо предишните 23 к. с., като това е постигнато с увеличаване на ходовия обем от 746 до 887 куб.см. Максималната скорост нараснала на 110 км/ч, а разходът на гориво бил 5,5 л на 100 км.

Успоредно с предназначените за съветския пазар машини се правели и за износ – вариантът 965А Ялта, който имал многослойна шумоизолация, външно огледало, пепелник, радиоприемник, хромирани лайсни с надпис 965А, дръжки имитиращи слонова кост с хромирани елементи, волан, напомнящ този на Волга 21.

Общо от октоври 1960-а до 1969-а година са произведени 322 106 запорожеца от първия модел, много от които все още пърпорят по улиците, включително и у нас, най-вече заради непрестанните грижи на спомнящите си с умиление младостта си собственици.

auto-press
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив