На 23 ноември 1942 г. германската подводница U-172 открива британския търговски съд Ben Lomond в Атлантическия океан почти на екватора (на около 400 км северно от Бразилия) и го торпилира. Корабът е въоръжен, но плава бавно без охрана от Кейптаун за Холандска Гвиана. Одисея в океана От всичките 55 членове на екипажа се спасяват само 11. Сред тях е и 24-годишният китайски моряк Лин Пен, който служил като втори стюард на Ben Lomond.

 Установявайки, че корабът потъва, Пен бързо надява спасителна жилетка и скача от борда преди котлите да се взривят. След като прекарва във водата два часа, той се натъква на стандартен квадратен 8-футов (2,5 м) спасителен плот и се качва на него. Той не подозира, че на това малко кътче ще прекара 133 дни. На плота намира няколко кутии с бисквити, 40 литра питейна вода, малко шоколад, захар, сигнални светлинни шашки, две димови шашки и електрическо фенерче. Отначало Пен се храни с продуктите на плота, но скоро му се налага да потърси и други източници за препитание.

 Той събира дъждовна вода, като използва чергилото на плота, заема се и с риболов. Тъй като не умее да плува добре, се привързва към плота с връв, вързана за китката си. Използва проводник от фенерчето за малка рибарска кукичка, конопените влакна заместват кордата на въдицата, а от изтръгнат гвоздей от плота той майстори кука за по-голяма риба. За нарязване на рибата използва самоделен нож, направен от ламаринена кутия на бисквитите. След това суши рибата на връв, опъната над чергилото.

 Веднъж силна буря връхлита плота и похабява всичките запаси от от риба и вода. Едва оживелият Пен смогва да улови птица и да се напие с кръвта й. Отначало води сметка на дните като завързва възли на връвчица, но след това решава, че това е безсмислено и започва да брои само месеците, ориентирайки се по пълнолунията. Спасение Районът на океана, където се намира Лин Пен, никак не е пуст. Няколко пъти го откриват. Отначало край него минава търговски кораб. После Пен твърди, че от борда го виждат, но не го качват, защото е китаец.

След това е забелязан от патрулна ескадрила самолети от ВМС на САЩ, откъдето му хвърлят спасителен буй, но скоро се разразява буря и го изгубват. Не веднъж вижда немски подводници. В края на март 1943 г. той открива, че вече е близо до суша, тъй като се изменя цветът на водата – това вече не е чистата океанска вода, в нея има примеси от вода от устието на Амазонка. На 5 април го откриват трима бразилски рибари, които след три дни го докарват в Белен. Към момента на откриването Лин Пен е загубил само 9 кг от теглото си и е способен да се придвижва самостоятелно. Той прекарва четири седмици в бразилска болница, след което британски консул го препраща във Великобритания през Майами и Ню Йорк.

След завършване на войната Лин Пен решава да емигрира в САЩ, но не влиза в квотата на китайските имигранти. Обаче благодарение на своята известност и на помощта на сенатора Уорън Магнусон, той все пак получава разрешение и през 1952 г. се сдобива с американско гражданство. Той продължава морската си служба, става шеф-стюард и излиза на пенсия през 1983 г. Рекорди Когато съобщават на Лин Пен, че никой преди него не оживял сам 133 дни на плот, той отвръща: „Надявам се, че на никой никога няма да се налага да подобрява този рекорд.” И макар по-късно 3 мексикански моряци да прекарват 10 месеца на неуправляем съд, по време на пребиваване на плот и в самота все още рекордът на Лин остава не подобрен. Британският крал Джордж VІ награждава Лин Пен с медал на Британската империя, а в ръководствата на Кралския флот по техника на оцеляване влизат препоръките на Лин.
Източник:blitz.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив