Коняк „Златна котва“ беше 3,90 бутилката. Ракия плодова – 3,90, сливова – 4,90-5,10

Цените при социализма бяха народни, както и заплатите, апропо. През последните 5-6 години до 1990-а прясното мляко беше по 30 ст., киселото – по 18 без бурканчето, 22 с бурканче или в кофичка. Кравето сирене беше 2,60. Минималната заплата действително беше 120 лева, но през 1989 г. я направиха 140. При все това с тия пари можеше да се купят доста неща и никой не гладуваше.

Рибната консерва „Копърка“ например, която бе символ на студентската мизерия, струваше 28 стотинки. Пресен сафрид, какъвто сега не може да се намери под 6 лева, беше 64 стотинки килото, пише "Соц.бг".
Имахме национален риболовен флот, който след това беше разпродаден или нарязан за скрап, затова и замразената скумрия беше 1,20-1,60 според големината.

Имаше и ценови куриози от плановата икономика, разбира се. Консервата скумрия в собствен сос беше 36 ст., а скумрия консерва в подлютен сос – 38 ст.

Беше деликатес и трудно се намираше обаче консервата „Ропотамо“. Тя беше вече цели 55 стотинки.
Наденицата македонка, известна като „Кучешка радост“, беше 3,30 или 3,60 – дето сега ни агитират да умрем за нея. Ама беше от месо.

Кифлата беше 15 стотинки, баничката със сирене различно – от 15 до 20. Ама все пресни. Бозата – 6-15-30 ст. според шишето.

По-късно се появиха и глезотии като швепс – 60 стотинки без бутилката. Но пък виното беше по джоба на всеки. Бялото – 97 ст. Червеното – и то беше толкова. Не помня включваше ли бутилката от 10 ст., или тя отделно вървеше.

Борбата с алкохолизма беше мижи да те лажем. Коняк „Златна котва“ беше 3,90 бутилката. Ракия плодова – 3,90, сливова – 4,90-5,10 (все по стандарт от 700 грама).

Родните велосипеди „Балкан“ – и сгъваеми, и с цяла рамка, всичките бяха по 85 лв. Батерийките бяха само „Никопол“ – 13 ст. малката, а 4,5 V – 48 ст.

По времето на Тодор Живков народът работеше и ако и да не живееше охолно, не се лишаваше от нищо.

Лютеницата, която бълваха десетките консервни фабрики, беше 60 стотинки.

БЛИЦ
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

28 коментара:

 1. за да си купя телевизор и хладилник, се записвах на списък пред магазина, който се проверяваше на всеки 4 часа, ако те няма - отпадаш и така месеци наред, докато дойде другата пратка от 10 телевизора ! много хубаво беше !

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Колко хладилника и телевизора си купувал през тоя живот?

   Изтриване
  2. Бил си селянин!
   За тях имаше списъци.

   Изтриване
 2. Грешка - лютеницата - бурканче 400 гр. струваше 44 стотинки и беше в сравнение със сегашните 300 вида недостижима като вкус...

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Щом беше толкова хубава защо всички си варяха домашна лютеница?

   Изтриване
  2. Защото си пестеха парите по този начин.
   Разбра ли?

   Изтриване
  3. А СЕГА Е РАСИПИЯ

   Изтриване
  4. Защото тогава селата вряха и кипяха от живот и всеки на село отглеждаше продукция. Идвайки от миналото, онези поколения бяха свикнали сами да си отглеждат храната. Отидеш на село, заколят ти прасенце, всичко беше домашно и уникално,

   Изтриване
  5. Публикацията е писана или от човек, който в момента е на 18 години, или от платен агитатор. Каква минимална заплата от 120 лв., когато заплатата на млад вишист заедно със специалната добавка "млад специалист" беше 110 л?

   Изтриване
 3. Ракия плодова беше 2.90 лв. не 3.90 лв.!

  ОтговорИзтриване
 4. Абе този евтиния салам от "истинско месо" какво толкова го хвалете, защо според вас още тогава му викаха "кучешка радост ".Като ученик съм бил в Месокомбината и съм минавал да гледам целия процес от живо животно до салами, кремвирши и пастет.След видяното повярвайте ми бях се отказал да ям месо с месеци.

  ОтговорИзтриване
 5. Ай спрете с тези стинки и с тези глупости, оакахте се вече

  ОтговорИзтриване
 6. Криворазбрана демокрация!

  ОтговорИзтриване
 7. Баничката беше 13 Ст.

  ОтговорИзтриване
 8. Тоя пък,чакал с месеци за телевизор,срещу 20-30-40 лв.ти го изкарваха от задната врата с попълнена гаранционна карта,само да си попълниш данните. Ама като си пинтия-седи и чакай. А че сега народа яде гадости,каквито не е сънувал дори- две мнения няма. И беше кучешка радост, защото вътре имаше хрущяли в наденицата,но все пак беше от истинско месо. Сега колко месо има,даже в най-скъпите наденици,и колко химия? Мен ме пращаха нашите с 15 стотинки на училище - 10 стотинки голяма мекица със сода, топло мляко чаша 4 Ст. И два дъвчащи бонбона за 1 ст.общо. 15 стотинки.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Нали е нямало корупция, бе?Нали е измислена от ГЕРБ! Или рушвета не екорупция!

   Изтриване
 9. Никога не сме били по добре от сега

  ОтговорИзтриване
 10. Защо всички се пишете анонимни?

  ОтговорИзтриване
 11. Аз бях щастлив с една моя покупка по време на соца.Живея във В.Търново наложи ми се да си купя ел. бойлер но в моя град нямаше никъде.Работих в НАР МАГ и мой приятел стоковед ми намери един с транспортен дефект, малко беше смачкан.Но бойлера са намираше в град Свщов при негов колега.С една дума с връзки.Е загубих един ден но вечерта го поляхме порядъчно да не се разваля.

  ОтговорИзтриване
 12. Тогава имаше култура

  ОтговорИзтриване
 13. Може ли и сгъваемия и големия Балкан да са на една цена при положение че за големите се използва два пъти повече суровина?Това може да се случи само при тъй наречената планова икономика.А кой е покривал загубите от тези разхищения?Не е много трудно да се досети човек че това сме били пак ние.Така бавно се стига до фалит.

  ОтговорИзтриване
 14. То големия проблем почваше след като си купил телевизора от тъй наречения соц. пром.Чакането беше нищо сравнение с другото.Цветния шедьовър който си купихме претърпя 69 поправки.

  ОтговорИзтриване
 15. Минималната заплата беше 80 лева +5 от Т. Живков. Телевизор Електрон В. Търново беше 1050 лева (13 минимални заплати) и за да го вземеш трябваше да станеш маймуна. За Коледа пускаха портокали, а ако имаш връзки може и банани. Да не говорим за маслините.Родина казал глиста и се върнал пак в лайната.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Баш така си беше. Сега мога да кажа , че е почти обратното - мога да си взема 13 тв-та с една заплата.

   Изтриване
 16. За тези които не знаят
  Кренвиршите се правеха от кокали
  В автоклав ( събира няколко тона) кокалите се варяха три часа при 300*
  И после отварят крана и ето ти кренвирши!
  Но ги ядяхме защото бяха неуписиемо вкусни!
  Дори се чакаше на опашка в магазина!
  Сега дори и от най скъпите луканки не ям!
  Всичко друго може да има но не и месо!

  ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив