Описание и технически данни:
Производството на леките автомобили „Запорожец“ започва в Завод "Комунар", гр. Запорожие, по-късно преименуван в Запорожки автомобилен завод (ЗАЗ), който от 1990 до 1994 год. е базовият завод в Производственото обединение „Авто ЗАЗ“. Малолитражният евтин автомобил, без претенции за лукс и пригоден за пътуване в условията на СССР, е използван широко от социалната програма на Съветската държава. Произвеждани са автомобили в модификация за инвалиди, което го прави особено популярен. От 1994 година заводът в Украйна е намалил с 50% производството на моделите с такова наименование поради отказа на руските органи по социално осигуряване да закупуват автомобили. Поради нерентабилност заводът прекратява производството на автомобила с марката „Запорожец“.

От 1988 година започва производството на нов лек автомобил модел - „Таврия“ ЗАЗ-1102. Това е малолитражен автомобил с 3 врати и каросерия "хечбек" и няма нищо общо с моделите „Запорожец“, произвеждани преди това. В „Авто ЗАЗ“ последният модел е снет от производство през 2007 година. Послужил е като базов модел за произвежданите автомобили ЗАЗ-1103 "Славута" (с 5 врати) и ЗАЗ-1105 "Дана" (с 5 врати тип "универсал").

В сътрудничество с инженери от ЗАЗ и проектанти от института в Москва МАМИ и инженери от колектива на МЗМА (завод "Москвич") е разработен модел „ЗАЗ 965“. При проектирането вероятно са се ръководели от постиженията на италианските конструктори и водещи дизайнери на FIAT в областта на малолитражните автомобили. Това показва приликата между FIAT 600 и разработения модел „Запорожец“ въпреки някои съществени конструктивни различия.

След неудачните опити да се използва мотоциклетният двигател „МД-65“ и боксер двигателите на Citroen 2CV и BMW 600 е разработен през 1959 година оригинален V-образен двигател 746 cm3. Унифицирането на двигателя с този за армейски амфибиен всъдеход води окончателно до серийно производство на V-образен 4-цилиндров карбураторен двигател с работен обем 887 cm3 и с въздушно охлаждане. Моделът на двигателя „МеМЗ-965“ има мощност 19,4 kW/26 hp. В „ЗАЗ 965А“ мощността е повишена до 20,1 kW/27 hp.

Запорожец модел „ЗАЗ-966“ е в серийно производство от 1967 до 1974 година. Разработеният модел силно е повлиян от новостите в автомобилостроенето. Има модерна каросерия, като използва схемата на Chevrolet Corvair и дизайна на NSU Prinz IV.


NSU Prinz IV
„ЗАЗ-968“ се произвежда от 1972 до 1980 година. В него е вложен усъвършенстваният двигател тип МеМЗ-968 с работен обем 1 200 cm3 и мощност 31 kW/42 hp. С модернизирания вариант на „ЗАЗ-968М“ произвеждан от 1980 до 1994 година завършва ерата на „Запорожец“. Това е най-масово произвежданият модел комплектован с двигатели от 900 cm3 до 1200 cm3 и мощност 30 hp, 40 hp, 45 hp, и 50 hp.

Автомобилът ЗАЗ е изпълнен като 3-обемен седан с 2 врати. Багажникът е в предната част на автомобила, а двигателят е задно разположен в добре изолиран от купето моторен отсек. Оборудван е със седалки за превоз на 4 пътника.

Предният мост е изпълнен с торсионно окачване, както при популярния Фолксваген VW 1200 (костенурката).
Двигателят е 4-цилиндров, карбураторен, V-образен, надлъжно поставен и директно свързан и блока скоростна кутия-диференциал. Разпределителният вал е разположен в блока и задействането на кобилиците на клапаните в цилиндровата глава става с алуминиеви пръти-повдигачи. Двигателят е с въздушно охлаждане, осигурявано от турбина с ремъчно задвижване. За двигателя на моделите „ЗАЗ-965“ не е предвидено достатъчно въздухоподаване, поради което се проявява и основния недостатък на този автомобил - прегрява при експлоатация при български условия. Това е отстранено при моделите „ЗАЗ-968“.
Скоростната кутия е 4-степенна, механична, ръчно управляема, издържаща високи натоварвания; нейната изключителна здравина е успех за производителя. Разположена е пред двигателя по посока на движението в предела на колесната база и е съвместена с диференциала. Задвижването на задните двигателни колела се осъществява чрез полуоски. Такова конструктивно решение намалява дължината на автомобила и опростява трансмисията му.
Задният мост е реализиран от 2 независимо окачени колела с пружини и амортисьори. Използвани са колела с по-голям размер от влаганите в европейските модели. 13-цоловите джанти увеличават проходимостта на автомобила и спомагат за движението му по пътища и без настилка.
Отоплението на салона се осъществява от допълнително вградено отопление (бензинова "печка"). Това увеличава разхода на гориво, а отоплението не може да се регулира от пътуващите.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най четени:

Популярни публикации👇