205 работника на казанлъшката текстилна фабрика „ Катекс“, известна и като фабриката на братя Стайнови, или вълнено-текстилен комбинат „Димитър Благоев“, остават без работа от 20 септември 2016 г.
Основен мотив за затварянето на фабриката са стагнация на пазара, силната конкуренция, губещото производство.Проблемите в текстилното предприятие, някога една от казанлъшките емблеми, не са от от днес: от 2009 година насам работниците са били на непълно работно време и 7-часов работен ден.
Началото на фабриката слагат братя Стайнови през далечната 1848 година, когато се създава малък цех за производство на аби. По-късно през 1889 г. се обединяват две акционерни дружества „Розова долина“ и „Братя Стайнови“. До национализацията през 1947 г. предприятието е съществувало като предачна фабрика за камгарни прежди, главно за трикотаж и плетачество.Назад в годините текстилната фабрика в Казанлък бе едно от водещите предприятия в района и местна емблема.
За нуждите на фабриката дори бе създадено и училище, което в момента обучава кадри за туризма и леката промишленост. В разгара на соца фабриката бе обучителен център за китайци, виетнамци и други работници от Азия, които усвояваха тънкостите на текстилната промишленост.  Днес бившите азиатски ученици на ВТК „Димитър Благоев“ са преки конкуренти и една от причините фабриката на казанлъшките индустриалци Стайнови да отиде в историята.Касова приватизация през януари 1997 г. прави частни първите  67 % от капитала на КАТЕКС, след 6 месеца държавата продава преференциално на купувача Притекс АД още 16% , а през 2002 г. и остатъчен пакет от 3%.


Чрез БФБ – София през 2008 г. 59,3% от капитала на Катекс АД-Казанлък е продаден от Притекс АД на Си Ес Ай Еф АД, по това време собственост 99,938% на Цветелина Бориславова.
За близо 20 години след приватизацията, в предприятието не са направени почти никакви инвестиции от собствениците му, което доведе до неминуемия му край.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив