В миналото изключително модно сред младежта бе да се появиш на купон с транзистор ВЕФ. Все едно днес да притежаваш последен модел лаптоп или таблет.

В годините преди 1989 г. почти всяко семейство се стремеше да се снабди с транзистор ВЕФ или "Селена". Те освен че осигуряваха музика и новини, имаха голямото предимство да продължаваха да работят на батерии и при честия режим на електрическия ток. Западните марки "Сони" или "Филипс" се намираха само срещу валута. Малцина знаят, че вефът не е руска направа, а латвийска. За разлика от повечето стоки съветско производство той се отличаваше със сравнително прецизна изработка. ВЕФ ловеше дори заглушаваното радио "Люксембург", което нонстоп въртеше най-новите западни хитове.


РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

5 коментара:

  1. И на VEF-a, и на СЕЛЕНАТА се хващаше идеално съботното предаване на Джилда Карол от радио Свободна Европа - на 13, 19 и 25 м с най-новата рок и метъл музика... що тръпка беше да се събираме тайно някъде и да слушаме, непрекъснато намествайки честотата за да избегнем нарочните смущения, които нашите пускаха за да не може да се лови Свободна Европа...
    Ама аз тук СЕЛЕНА не виждам?
    Christo Dimitrov

    ОтговорИзтриване
  2. "Майна, цъкни вефа да чуем Кидика как се дере" - популярна пловдивска реплика от 70-те за певеца Христо Кидиков. Уви, днес от вефа не само, че Кидика не звучи, ами и почти нищо българско не се чува. Тези приемници се отличаваха с голяма чувствителност и избирателност и много неща можеха да се чуят от тях.

    ОтговорИзтриване
  3. За времето си не бяха лоши.
    Другия вариант беше Кореком,долари

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. Наистина глупаво изявление от незапознат индивид - "ВЕФ" не бил руска, а латвийска разработка...аллооо преди СССР да създаде електронната промишленост в Прибалтика и то целево, населението там се е занимавало само със селскостопанско производство и риболов...има ли някой под каскатааа!?

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив