Детство мое, реално и вълшебно,
детство мое, така си ми потребно.
Все се мъча света да обърна
яхнал пръчка при теб да се върна.

1-ви Юни, води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева (Швейцария) “, на която присъстват представители на 54 страни, които приемат и подписват Женевската декларация, както и официално определят датата 1-ви юни за Ден на детето. Датата 1 юни е избрана и поради факта, че именно на този ден същата година тогавашният генерален консул на Китай в Сан Франциско събира десетки сираци и организира за тях празненство по случай традиционния китайски фестивал „Лодката на дракона“.В международен мащаб Денят на детето е отбелязан за първи път официално през 1950 г. в 51 страни, сред които и България. Интересното е, че този празник активно са подкрепили в страните, които са избрали социалистическият път на развитие. Това се случва след като през ноември 1949 г., в Москва, с решение на Съвета на Международната демократична федерация на жените, се учредява датата 1 юни като Международен ден за защита на децата. Празникът първоначално се отбелязва в памет на всички деца загинали през Втората световна война. В ерата на Съветският съюз на 1 юни в училищата започва лятната ваканция.Днешният ден е отбелязван с речи и дебати за правата и благосъстоянието на децата, с прожекции на нови детски игрални филми и телевизионни предавания, организирани са спортни мероприятия за децата, често поканвайки за участие и родителите. По подобен начин се е отбелязвал и в останалите страни от социалистическия блок.

Интересен факт е, че ООН обявява 1979 г. за международна година на детето и страната ни по този повод е единствената, откликнала мащабно и хвърлила огромни средства за създаването на първата Международна детска асамблея „Знаме на мира“. През същата година на екран се появява и любимия на всички непораснали и пораснали деца, детски сериен телевизионен филм „Войната на таралежите”(реж. Иванка Гръбчева), посветен на международната година на детето.Макар десетилетия наред да се празнува предимно в държавите с комунистически режими на управление, политическа окраска му е придавана твърде рядко. Това е и основната причина този хубав детски празник да бъде съхранен и до днес.
Днес Първи юни като Международен ден на детето се празнува в над 40 държави по света, сред които: Азербайджан, Албания, Ангола, Армения, Беларус, Бенин, Босна и Херцеговина, България, Виетнам, Гвинея-Бисау, Грузия, Еритрея, Естония, Етиопия, Източен Тимор, Йемен, Кабо Верде, Казахстан, Камбоджа, Киргизстан, Китай, Куба, Лаос, Латвия, Литва, Македония, Макао, Мозамбик, Молдова, Монголия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Северна Корея, Словакия, Словения, Сърбия, Таджикистан, Танзания, Туркменистан, Узбекистан, Уругвай, Хърватска, Черна гора, Чехия.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив