Според слухове и теории в България, по време на соца,  е имало три строго секретни атомни поделения.  До ден днешен тяхното съществуване се отрича и никой не говори официално за тях. Съгласно Варшавския договор България е трябвало да задържи евентуална атака на нейна територия в рамките на 72ч., докато Съветските войски пристигнат.


Затова през 60-те години СССР започва да разполага ядрени складове на територията на Източна Европа. След Унгарската революция от 1956 г. и  особено след Чехословашката нежна революция от 1968 г. съветското военно присъствие на  територията на цялата източна част на Европа се засилва чувствително. Това води до снабдяването на огромно количество тактическо ядрено оръжие в многобройни складове в цяла социалистическа Европа.



Затова България бива снабдена с много ядрени глави и специални самолети, които могат да ги пренасят. България сама по себе си никога не е била ядрена сила, но като сателит на СССР, се предполага, че е предоставяла територията си за запасите на Съветския съюз. След влизането ни в НАТО първо за нарязани и унищожение ракетите и самолетите, които могат да пренасят тези бойни глави


Разбира се, нищо не може да се каже със сигурност и някои факти все още са в сферите на конспирациите. Но множество свидетелства на бивши военни на високо равнище твърдят, че такива складове е имало. По техни разкази самите глави са изнесени от България в края на 1988г., когато обстановката става нестабилна. Други казват, че поделения е имало, но глави никога не са идвали в България.


Според други разкази тези поделения са били пряко подчинени на Москва и персоналът в тях е бил руски. Руски военни с жените и децата си, затова и те са имали жилищна част, училище, кино салон и всичко необходимо за живот, за да нямат пряка връзка с околните села. Чувал съм и теория, че това е било необходимо, защото един български летец или ПВО не би ударил наш град с атомно оръжие, но руснак няма да се замисли, тъй като не са „неговите“.


Самото поделение е разположено на доста голяма територия с няколко КПП-та  преди главната ограда, за да спрат заблудилите се туристи. Оградите са с 3 пояса. В поделението има жилищна част, автобаза и самите бункери за ядрените оръжия. Те винаги са противо-атомни бункери под земята. Винаги два на брой и разположени под 90 градуса един от друг.


До ден днешен и трите в България се охраняват, но има успели да влязат и да снимат. Вратите на самите бункери са със свалени ръкохватки и не може да се влезе в тях. Подобни поделения има в България, Унгария, Германия, Полша… всичките еднотипни. Уникални кадри на един от хората, успял да се промъкне през днес хлабавата охрана и да снима част от поделенията, ви представяме днес. Фотографът, заради мерки за сигурност, пожела да остане анонимен. А дали това е просто конспиративна теория или абсолютна истина – преценете сами. Според нас обаче снимките са достатъчно въздействащи и красноречиви.
Автор: Пламен Стефанов: Изоставено в България
www.podmosta.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив