Ако планирате да откажете цигарите, трябва да започнете подготовка около месец по-рано.
Не се заблуждавайте от множеството митове свързани с тютюнопушенето и можете да се отървете от вредния навик по-бързо отколкото очаквате.

1. Мога да спра веднага
Също както няма да отидете на екскурзия, без да сте направили планове, така трябва да се подготвите и за отказването на цигарите. В най-добрия случай определете си дата за спирането за след две седмици. Използвайте това време, за да отбележите нещата, които ви карат да запалите цигара и си създайте нови навици. Запасете се със здравословни закуски и заместители на никотина, ако ще ги използвате. Обградете се с позитивни поддръжници и изхвърлете всичките си принадлежности на пушач.

2. Тялото ми е пристрастено към никотина
Физическата зависимост не е толкова страшна, колкото си мислите. Вие сте по-пристрастени към поведенческите навици, които идват с пушенето. Палите след хранене, с кафето, с чаша вино. Има много поводи, които са програмирали мозъка ви да очаква цигара. Добрата новина е, че когато прекъснете тези връзки, никотиновата зависимост започва да избледнява.

3. Ще бъда по-стресиран, ако откажа цигарите
Огромното облекчение, което получавате от дима, не е освобождаване от стреса. Няма никакво доказателство, че непушачите са по-стресирани от пушачите. Една проста техника на дишане, като вдишвате бавно, броейки до четири и издишвате бавно в продължение на четири, ще ви помогне да се освободите от стреса по-ефективно от никотина. Самото пристрастяване е причина за стрес.

4. Ще кача килограми, ако спра цигарите
Пушенето променя метаболизма на организма. Ето защо може да се чувствате постоянно гладни, когато откажете цигарите. Храната също ще е по-вкусна без никотина. Това обаче не е задължително да доведе до по-обилно ядене. Можете да ядете по-малко, но да намирате храната за по-вкусна. Отказването от тютюнопушенето не е задължително да доведе до увеличаване на теглото. Ако следвате поведенческа техника, която да ви помогне да прекъснете редица навици, ще е по-малко вероятно да започнете да ядете повече.

5. Пушенето ще ми липсва
То е толкова приятна част от живота ви, че е трудно да си представите да не го правите, нали? В действителност ще се изправите пред живот без един сърбеж, който постоянно изисква почесване. Когато замените нещата, които ви напомнят за пушенето с приятни малки награди (ваза с цветя вместо пепелник или кутия сладки, вместо пакет цигари) не само, че пушенето няма да ви липсва, но и както повечето бивши пушачи, ще установите, че ви е приятно да не пушите.

6. Заместителите на никотина ще ме спасят
Ако само беше толкова просто. Ако можеше само да си лепнете една лепенка и никога повече да не запалите цигара. Лепенките обаче не правят магии. Трябва да направите и други промени в живота си, а не просто да използвате заместители на никотина. Най-добрата "заместваща терапия" е да обогатите живота си с нови навици, различни преживявания и нови задължения. Това означава, че няма да се изправите пред старите неща, които ви карат да запалите цигара и в същото време ще си създадете по-здравословни навици.

7. Трябва ми много силна воля
Някои психолози поставят под въпрос силата на волята. Както и дали изобщо съществува. Да се насилите да спрете цигарите е трудно. Може да срещнете сериозни затруднения в това да упражните самоконтрол във всяка ситуация. Можете обаче да избягвате ситуациите, в които изпитвате желание да изпушите една цигара.

8. Може първо да ги намаля
Намаляването на броя цигари, които пушите не води до спиране. Въпреки че е много важно да се подготвите за отказването. Това обаче означава да прекъснете връзката между това, което правите и запалването на цигара. Стойте далече от нещата, които свързвате с пушенето и направете усилие да правите по-често други неща, които ви носят наслада.

9. Ще имам симптоми на абстиненция
Изчистването на тялото от физическа субстанция ще има своите ефекти, но няма да е за дълго. Може да усещате прималяване, нарушения на съня, раздразнителност или дори загуба на концентрация. Изследванията показват, че хората усещат никотинов глад средно по шест пъти на ден, всеки с продължителност от само минута и половина. Ако го усетите, веднага намерете някаква дейност, която ще ви отнеме поне 90 секунди (изяжте плод или изпийте чаша вода например) и ще го преодолеете.

10. Това ще бъде едно самотно преживяване
Не е нужно да преминавате през това сами. Хората, които усещат положителна подкрепа от семейството и приятелите си, по-лесно се отказват от тютюнопушенето. Разчитайте на тези хора и игнорирайте всеки, който ви казва, че не можете да се справите.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най четени:

Популярни публикации👇