Неповторимо явление на оперния свят от средата на ХХ век, една от най-обаятелните и очарователни оперни артистки, овладяла до съвършенство певческото изкуство и разнесла славата на българската вокална школа на прочутите световни оперни сцени и концертни зали. "Българската Тебалди”, както я нарича италианската преса, в своя кратък живот изпява над 25 оперни партии, признати за ненадминато явление, съвършен модел на вокално изкуство. Артистичната кариера на Катя е краткотрайна, но блестяща. Тя пресъздава над 20 роли на сцената, участва в над 600 представления, има гастроли в повече от 20 страни, получава множество заслужени награди.
През 1947 г. завършва с отличие и златна значка Консерваторията. Точно тогава Софийската народна опера провежда конкурс за солист сопрано. На конкурса се явяват 70 млади дарования и всички се борят за едно място. Талантът на момичето от Плевен се откроява толкова силно пред другите кандидати, че тя е приета и става член на Софийската народна опера. Дебютира на 3 ноември 1947 г. в ролята на Есмералда, в операта „Продадена невеста” от Бедржих Сметана . Следват централни партии в опери на Шарл Гуно, Джакомо Пучини, Жул Масне, Пьотър Чайковски в Болшой театър, Гранд опера, Опера комик в Париж, в оперните театри в Белград, Нови Сад, Скопие, Прага, Виена, Атина, Ленинград, Киев, Одеса, Свердловск, Харков и др.
Преди да загине в самолетната катастрофа, Катя Попова изнася концерт с Плевенския симфоничен оркестър. Концертът е в зала „Г.Димитров”. Катя е облечена в светлосиня копринена рокля. След него тя е обградена с много приятели, близки, роднини, почитатели на нейния талант. Щастието на певицата е пълно. Тя изглежда като принцеса от приказка. Всички млади момичета мечтаят да са като нея - оперни богини.
Само 3 седмици по-късно Катя Попова загива при самолетна катастрофа – на 24 ноември 1966 година, в Братислава, с полет LZ 101 на българската държавна авиокомпания „ТАБСО“, пътуващ по линията София-Берлин....

Източник:ФБ-Elena Todorova
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив