Парижанка се влюбила в Ламбо във файтон по време на снимки

Като се върнем десетилетия години назад, когато родната телевизия беше единствена, всеки ще си спомни десетки хуморески, скечове и мелодии от старите новогодишни програми, запечатани в пометта на зрителите. Днес предлагаме част от тях.
За едно от изданията през 1983 г. телевизията кани за участие в „Съзвездия 83“ френската актриса Вероник Жано. Парижанката трябва да изпее заедно със Стефан Данаилов хумористична версия на популярния по онова време хит “Камон Сава”. Когато Жано пристигнал в София, Хачо дал нареждане да откарат багажа й в хотела, а нея да доведат направо на сцената. Зад кулисите я чака файтон, а Ламбо стоял готов за репетиция. Качили Вероник на файтона и след минута тя се озовава пред Стефан Данаилов. На него специално за концерта му ушили много ефектно сако.

Момичето така зяпнало Ламбо,

че цял ден не отделила очи от него. Макар тя самата също да имала страхотно, била направо като омагьосана. Химията между двамата проработила отлично и Ламбо и Жано направили едно от най-запомнящите се изпълнения в новогодишните програми.
В онова време, когато предаванията били на живо, се случила следната история. Докато снимали навръх самата Нова година, дошъл редът на Георги Калоянчев, а той не се бил чувал и виждал от много време с родителите си, които живеели в Бургас. Щом хванал микрофона комикът казал: “Честита Нова година, майко и татко! Мамо, извинявай, че не съм ви се обаждал отдавна. Татко, обичам ви!”. Усещал с периферното си зрение, че зад стъклото от режисьорската кабина започнали да ръкомахат, да му правят знаци, но продължил като навита пружина със семейните честитки.
Майтапи в БНТ ставали и с директора й - Иван Славков-Батето. На някакво тържество около Коледа той раздал на всяка служителките си по 4-5 карамфила и когато вече били вдигнали чаши,

две колежки се скарали.

На едната шефът бил дал един карамфил повече! Тогава Батето отишъл до въпросните дами:
- За този ли карамфил е кавгата?, - запитал той, взел го и го сдъвкал пред смаяните очи на всички. После, смеейки се, подканил да пийнат по глътка: “На мене ми провървя - аз замезих! Наздраве!”
Хачо Бояджиев е автор на най-популярните и забавни телевизионни новогодишни програми - “Вражалец”, “Мисия във Виена”... Никой не е надминал телевизионния му мюзикъл по „Криворазбраната цивилизация“ от 1974 година – нещо, което приковаваше пред телевизорите хората. Мюзикълът бил заснет за една седмица и то не в нормално студио, а в читалището в кв. “Орландовци”. Царят на новогодишните програми дори вкарал публика, която трябвало да се смее и да ръкопляска по американски образец, но нямало техника за изкуствен смях. “Репетирахме на откъси от по 15 минути без публика, след което вкарвахме публиката в студиото и трябваше да запиша едно към едно всичко. Молех се актьорите да не направят грешка, защото реакцията на публиката винаги беше в първия дубъл. Втори дубъл не сме правили, а и той обикновено беше изкуствен,“ казва приживе легендата. Той подбирал предварително актьорите за продукция: Калоянчев, Парцалев, Мутафова. Обичах да работя с Лили Иванова и Емил Димитров - изключителни професионалисти! Двамата си бяха приятели и нямаше съревнование между тях. Уважаваха се взаимно. Някой от тях да е проявявал капризи на сцената? Гък не можеха да кажат. Казвам какво искам от тях, а Лили козируваше: ”Слушам!” И го прави. Те бяха свикнали на дисциплина и на професионализъм. Сега младите певци се лутат между кабеларката и някоя частна медия” разказваше Хачо.

Холивуд пасти да яде!

Преди 50 години първата среща на Латинка Петрова с телевизията е една новогодишна
програма на режисьора Младен Младенов - Доктора. Палитрата на Леонардо да Винчи се отваря - рисуваха ме, преправяха ме, спомня си Латинка. “Доктора обяви на всички - “Снимаме холивудска програма!” Тя играе барманка. Той крещи: “Американски кадър! Камера! Супер американски!” После гледа и цъка: ”Няма да го пуснат! Язък! Още един холивудки кадър падна!” А Латинка играе въодушевено, той крещи: “Холивуд пасти да яде!” Всичко свърши в коша. Дебютът ми в телевизията излезе ялов - цензурата беше вездесъща.

Американският кадър беше за Америка!

Куриози не липсват и в новинарския отдел на “Сан Стефано” 29. В ония години, когато по случай Нова година пускаха банани и портокали, та хората да вкусят от сладостта им след дълго чакане по опашки, говорителката Любинка Няголова и Жоро Ламбрев се вредили за банани и портокали. В шесто студио малко преди емисията “По света и у нас” Любинка извадила един едър портокал и започнала да си го подхвърля. Когато емисията започнала камерите я заварили в момент, когато хваща портокала. Много се сконфузила. След гафа в кадър я наказали и свалили от екран.

От вестник „Златна възраст”
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив