Колкото и шампионатни издания да има тази среща, винаги ще се помни и препредава през поколенията един мач за първенство между двата отбора, игран през пролетния дял на 1970 година. Двубоят, след който Берое бе изхвърлен от „А“ група заради Левски и 44 години след това Стара Загора продължава да мрази „сините“. Но да караме поред.През януари 1969 година Левски е обединен със софийския Спартак, който по онова време е отбор на МВР. „Сините“ твърдят, че насила са ги обединили със спартаклии, но всъщност имат голяма кадрова изгода. Покрай „Герена“, където играят, прилапват и стадион „Раковски“, където развиват в последствие допълнително свои юноши освен тези, които имат от „Герена“.
От мъжкия отбор на Спартак успяват да се възползват за вече наричащия се Левски Спартак от половин дузина класни футболисти. Това са защитниците Милко Гайдарски и националът Добромир Жечев. Дефанзивния халф и бъдещ национал Иван Стоянов-Типеца, както и плеймейкърът Павел Панов, който също става част от националния тим. Към тях може да се добавят изнесените в предни позиции отлични футболисти като жокери Васил Митков-Шопа и Георги Цветков-Цупето.

Шампионатният сезон е 1969/1970. През пролетния дял на първенството Левски-Спартак се очертава фаворит за първото място в „А“ група. На 22 март 1970 градския стадион в Стара Загора е препълнен, защото Берое приема „сините“, които по принцип трудно играят като гост на „заралии“.
Допълнителен дразнител към нажежената атмосфера на стадиона под Аязмото е присъствието на министъра на вътрешните работи Ангел Солаков, за който спокойно може да се каже, че е болен левскар. Също така мачът се предава по телевизията. Резултатът е 1:0 за Берое почти до самия край. Всичко тръгва от един корнер за Левски в 89-ата минута. Сашо Костов изпълнява ъгловия удар, вратарят на „зелените“ Тодор Кръстев е на път да хване топката, но Васил Митков и Кирил Ивков го свалят на земята, а Жечев вкарва за 1:1.
След несправедливо отбелязания гол, Сашо Костов в типично негов стил си прави майтап с публиката. През това време футболистите на Берое награбват съдията Борис Трендафилов. Той е непреклонен и не отменя гола станал след очевидно нарушение на играчи на Левски Спартак. Към пистата политат бутилки от лимонадени шишета. По онова време на стадионите се продава газираната напитка в стъклени шишета.

В официалната трибуна бесни привърженици на Берое искат да линчуват министъра на вътрешните работи Ангел Солаков. След като телевизията показва част от безредиците на стадиона, явно отгоре е спуснато мигновено решение излъчването да бъде прекратено. Тепърва предстоят още инциденти. Солаков успява някак си да се спаси от линч, а съдията Борис Трендафилов, за да не бъде разпознат, облича милиционерски дрехи и така излиза от разбунения кошер, какъвто е станал градския стадион в Стара Загора.

По програма следващият мач на Берое е гостуване в Русе на Дунав. В онези соцвремена никой не дава обяснения. Беройци тръгват за Русе, но там разбират, че няма да играят. В последствие става ясно, че отборът на Берое е изваден от „А“ група заради безредиците на стадиона, предизвикани поради нередовния изравнителен гол на Левски.
Берое е въдворен в „Б“ група. Изкарва сезон 1970/1971 във втория ешелон и тъй като има страхотен състав веднага се връща в елита. През сезон 1971/1972 Берое завършва на трето място след ЦСКА и Левски Спартак.


Омразата на старозагорци към отбора на Левски не може да премине дори и след 1986 година, когато Берое става за първи и единствен път  шампион на България. В края на шампионата „сините“ откровено лягат на старозагорци на „Герена“ и губят с 2:3. По този начин е нанесен двоен удар на Ботев(Пд). От една страна Левски си отмъщава за предната 1985 година. След скандалния мач за Купата на България между „червени“ и „сини“, когато двата отбора са извадени от първенството и са им променени имената на Средец (ЦСКА) и Витоша (Левски), Ботев, тогава Тракия, е направен шампион. В последствие обаче титлата за 1985 е върната на Левски, който става шампион същата година. От друта страна най-големият съперник на Берое е именно отборът на Ботев. Така отмъщението идва и от страна на Левски, и от страна на Берое. Независимо от това, че Берое е шампион не може да се изчисти загубата в същия шампионат точно от Ботев(Пд) в Пловдив с 1:8.
Въпреки жеста на „сините“ към Берое, старозагорските фенове не забравят 1970 година, когато Берое е изваден по несправедлив начин от „А“ група заради Левски.


В днешно време дори, когато играч на Берое премине в Левски нещо се случва и става любимец… на „червените“ фенове. Така например Иво Иванов носи прякор Иво Главата заради влизането си в края на мача от групите на Лига Европа с Лил на „Герена“ и си вкарва красив автогол с глава секунди след като се появи на терена. Да не говорим за Димитър Везалов, който стана емблематичен с автогола си срещу Славия в мач, в който Левски само чакаше да отвори шампионското шампанско. И пак на „Герена“. И по ирония на съдбата сега Митко Везалов играе за Славия.


Преди няколко сезона през Левски преминаха и други играчи дошли от Берое като Стефан Велев и Тодор Христов. Двамата не направиха фатални грешки като Иванов и Везалов. Тодор Христов не можа да се задържи при „сините“, докато Стефан Велев все още е на „Герена“.
Любимецът на „синята“ публика като играч Илиан Илиев бе треньор на Берое, когато старозагорци победиха Левски насред „Герена“ с 1:0. После Илиан дойде тъкмо от старозагорския тим като треньор на Левски, но не можа да се задържи начело на „сините“ дълго време независимо, че обстановката му бе повече от свойска и позната.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив