Селото е известно със Манастирът “Свети Атанасий” който е смятан не само за най-старата християнска обител в България, но и за най-стария манастир на Стария континент.
Манастирът е разположен над самото село Златна Ливада, на десния бряг на Стара река, сред красива природа. Най-старият манастир в Европа - Свети Атанасий е една от културно-историческите забележителности на България. Уникалността му се допълва и от местните легенди за лековитата вода в кладенеца на манастира, свързани с основаването и покровителството му от Свети Атанасий, както и от постницата в скалите над манастира - чудотворна дупка, обитавана от светеца и неговите следовници в дни на пост, молитва и усамотение, през която поклониците минават за здраве и благоденствие.

В своята близо 1700 годишна история манастир св. Атанасий е многократно разрушаван и съграждан на ново. Легенди разказват, че тук по времето на национално-освободителното движение са се крили Апостолът на свободата Васил Левски и други участници в борбата за национална свобода. В началото на 80-те години,благодарение на  Людмила Живкова  се построява нова, голяма сграда, която по обем и архитектурна внушителност го нарежда сред най-големите български манастири.


Така манастир Свети Атанасий - село Златна Ливада съчетан с рядката природна красота, от която е заобиколен, предлага прекрасни условия за културен и еко туризъм.

Храмовия празник на манастир Свети Атанасий е на 2 май.


РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив