Всеки ден имаше линия Видин- Русе. Сутрин тръгваше корабът от Видин и вечерта стигаше в Русе. А от Русе тръгваше вечерта и чак на другия ден следобед пристигаше във Видин", спомня си Григорчо Любенов.

Наред с корабите до Русе плавали и ракети:

"Те са били доста  бързи. За 5 часа с тях  се стигало до Русе. С влак до София се стигаше по- бавно, отколкото с ракетата до Русе. Те са развивали 60-70 километра и се вдигаха просто над водата, с такава сила вървяха. Много приятно за пътуване беше. Аз съм пътувал няколко пъти с ракетата и кометата. И те се редуваха- един ден ракетата, един ден кометата." разказва Григорчо Любенов пред БНР

"Метеорите, които вървяха, бяха няколко типа- едните бяха ракети. Бяха по- малки, около 60 души се возеха в тях, другите- метеор, който около 116 души, мисля че беше. И отначало ги снеха от ползване тия, малките ракети, след това спряха и метеорите.

Единият от корабите, които пътували по реката- "Георги Димитров", се запалил и изгорял на пристанището, спомня си Емил Левашки.

"Потъна и стоя няколко години. После го нарязаха на скрап и с трактори го изтеглиха. А "Александър Стамболийски" го спряха от пътуване. А метеорите, които бяха, бяха добър транспорт, перфектен- лек, бърз за времето, евтин."

Григорчо Любенов
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

3 коментара:

  1. Някъде около 83-84-та помня, като ученик бяхме на екскурзионно летуване и стигнахме до Видин. От там ни качиха на ракета и до Русе. Беше страхотно, незабравимо! После съм се возил и с родителите си по морето, но първото преживяване беше уникално!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да не сме били заедно! Аз бях по същото време на такова екскурзионно летуване. После от Русе отидохме за няколко дни на морето...

      Изтриване
  2. Имаше и кораб,,Димитър Благоев,,...пътували сме доста и с корабите и с метеорите... Наум Шаламанов турчето св.шампион искаше да купи тоя флот и да продължи да работи ...ноооо

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив