По времето на социализма в България във всяка композиция на БДЖ имаше дежурен милиционер от Транспортна милиция/1989г полиция/ и криминалните прояви бяха изключителна рядкост. Най -вече във всеки нощен влак имаше по един или двама,които вървяха с кондуктора проверяващ билетите.

Закриването на отдел "Транспортна полиция" стана през лятото на 2014 г. - след промените в Закона за МВР по т. нар. модел "Йовчев- Бисеров", когато специализираното звено се вля в "Охранителна полиция" и оттогава влаковете пътуват без дежурни полицаи във вагоните.

Транспортната полиция е създадена с Указ 68 от 16 декември 1889 г. на княз Фердинанд, с който е бил приет Закон за полицията на железните пътища в България, и винаги е съществувала до 2014 г.

Бившият транспортен министър Ивайло Московски неведнъж се е изказвал в подкрепа на идеята за връщането на транспортна полиция като звено или под друга форма. Това би намалило кражбите в железопътната инфраструктура, които в някои случаи могат да бъдат определяни и като посегателство върху националната сигурност. МВР-шефове пък обещаваха също дебат по темата. Несъстоял се.

В Европа са създадени полицейски служби, отговарящи за сигурността на железопътния транспорт RAILPOL, в която влизат организациите, отговорни за контрола на железниците в държавите членки на ЕС. Когато България стана член на ЕС през 2007 г., несъществуващата вече"Транспортна полиция" стана пълноправен член на организацията.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив