Според твърденията комисията по хазарта е допуснала сериозен пропуск

Държавните институции проверяват сигнал за проблем с облагането на игрите на най-голямата частна лотария на пазара – „Националната лотария“, научи Mediapool. Според сигнала, потвърден от още два независими един от друг източника, лотарията плаща занижена (пропорционално) сума на фона на държавния спортен тотализатор за едни и същи игри, защото ползва различна формула за изчисляване на държавната такса върху хазарта.Сигналът за проблема е подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов, които са сред основателите на „Еврофутбол“ в началото на 1990-те години и дългогодишни съдружници на бизнесмена Васил Божков. В момента има тежък конфликт между Найденови и Божков, свързан със собствеността на компанията за залагания „Ефбет“ (Efbet).

В началото на декември сигналът е внесен до Главна прокуратура, Специализираната прокуратура, Министерството на финансите и Националната агенция за приходите.

От НАП потвърдиха пред Mediapool, че ще направят проверка на лотарията, чиято цел е да изследват дали е платен коректен размер на корпоративния данък.

Говорителят на Специализираната прокуратура обяви пред Mediapool, че не дава информация по конкретни разследвания, защото няма как да знае какви сигнали постъпват в институцията, нито може да позволи изнасянето на информация, защото това се прави от наблюдаващия прокурор.

В сигнала на Найденови се твърди, че лотарията плаща сгрешена ставка на държавната такса, която се дължи за хазартна дейност.



Преди няколко години депутатите отмениха данъка върху хазарта и го замениха с държавна такса, която се събира от Държавната комисия по хазарта (ДКХ). В процеса на промяна се оказа, че народните представители са забравили да обложат лотарийните игри, в резултат на което през 2014 г. те не плащаха такса. От 2015 г. обаче по закон моментната лотария се облага с държавна такса от 15% върху стойността на направените залози за всяка игра.

Според чл. 30 ал. 3 от Закона за хазарта „за поддържане на лиценз за организиране на хазартни игри – традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, с изключение на онлайн залаганията, се събира държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие – в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони“.

Според сигнала, независимо че има лиценз за „моментни лотарийни игри“, фирмата „Ню Геймс“, чрез която оперира „Националната лотария“, декларира и внася пред ДКХ не 15% върху залозите (тоест върху стойността на продадените лотарийни билети, които са ценни книжа), а 20% върху „таксите и комисионите за участие“, тоест върху значително занижена сума. Така, таксата се плаща не върху общата сума на постъпленията от продадени талони, а върху приблизително наполовина по-ниска сума, която се получава, като се извадят средствата, върнати на участниците в игрите под формата на награден фонд.

За разлика от лотарията, държавният „Български спортен тотализатор“ плаща 15% такса върху общата сума на залозите за същия вид игра – моментна лотария, твърди сигналът. „Ние действително плащаме 15% върху стойността на залозите. Други 18% от постъпленията ни отиват в Министерството на спорта, което значи, че плащаме общо 33% на държавата, които отиват за спорт“, коментира пред Mediapool изпълнителният директор на тотализатора Дамян Дамянов.

Така излиза, че години наред Държавната комисия за хазарта, ръководена в момента от Александър Георгиев, не е забелязала, че държавната и частната компания плащат коренно различна такса за един и същи вид хазартна игра.



От ведомството отговориха, че трябва да направят проверка по зададените от Mediapool въпроси и ще дадат информация до дни или следващата седмица.

Според подадения сигнал от 2015 г. насам ДКХ е пропуснала да събере над 250 млн. лв., а според друг запознат с въпроса източник на Mediapool става дума за близо 300 млн. лв.

Двама експерти, запознати със законодателството в сферата на хазарта, обясниха, че законът е неясен и не е сигурно дали заниженото облагане на лотарията е законно или незаконно, докато трети източник на Mediapool твърди, че този начин на деклариране и плащане на таксата е проблемен.

Игрите на „Националната лотария“ се реализират чрез фирмата „Ню Геймс“. Основен акционер и действителен собственик с 51% е бизнесменът Васил Божков. 44% са разпределени поравно между братята Димитър и Милен Ганеви, а 5% държи Георги Попов.

Както Mediapool писа още през февруари 2018 г., финансовите данни на „Ню Геймс“ не могат да се установят от публичните годишни финансови отчети на дружеството в Търговския регистър, защото през числата в таблиците минават сиви, черни или бели линии, които правят информацията нечетивна. През август 2019 г. Агенцията по вписванията е издала указания на „Ню Геймс“, според които представените сканирани копия на годишните финансови отчети за 2015 г., 2016 г. и 2017 г. са „нечетливи, неясно сканирани и не може да се установи съдържанието им“, нито дали отразяват финансовото състояние на „Ню Геймс“ за съответните години, поради което част от отчетите не са вписани в регистъра.

В интервю за Mediapool през октомври 2019 г. шефът на „Националната лотария“ Димитър Ганев обясни, че приходите от продажби на лотарийни билети са около 300 млн. лв. годишно, а печалбата – около 100 млн. лв., като компанията плаща данъци в размер на около 70 млн. лв. Отделно, компанията следва да е върнала минимум 50% от приходите си, тоест поне 150 млн. лв. обратно на участниците в игрите под формата на печалби, както изисква законът.

Mediapool изпрати въпроси до „Националната лотария“ за плащането на държавната такса, но оттам заявиха, че на този етап няма да коментират въпроса.

От лятото насам е налице сериозен конфликт между бившите съдружници в „Еврофутбол“ Васил Божков и Найденови. От публичната информация по темата става ясно, че от една страна, битката е заради частта от бизнеса под марката „Ефбет“, държана от Найденови през малтийско дружество, а от друга – заради намерението на братята да получат лиценз за конкурентна на „Националната лотария“ лотарийна игра.

Според съобщение на „Ефбет“, публикувано от БТА във вторник, „върху собствениците на Efbet се упражнява силен натиск за отнемане на част от съсобственост на дружеството от външни за компанията лица“. В него се посочва още, че „Efbet“ не е и никога няма да бъде на Васил Божков“.

През последните седмици стана ясно, че и ДАНС е правила проверка във фирми за игрални зали, в които Найденови и Божков още са съдружници, но по случая няма повече публична информация.



Източник: Mediapool
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив