Тодор Живков управлявал България над 35 години, си отива безславно. Преживя унижението да бъде свален от ръководството на партията и държавата, от своите, да бъде обруган и пак по тяхна воля да прекара няколко месеца в ареста.Живков бе съден по измислен от Андрей Луканов процес за това, че е давал апартаменти на известни български артисти, но не се призна за виновен.

През годините за начина, който бе свален Първия, се носеха различни легенди. Една малка група членове на Политбюро се обавиха за герои, като си приписаха главната роля за неговото отстраняване.

Негови приближени като Андрей Луканов и Петър Младенов твърдяха, че за извършването на това благородно дело дори са си рискували живота.

Точно обратното пише в своите мемоари министърът на културата в Живковото правителство Георги Йорданов.В тях той подробно разказва какво се е случило на последното заседание на Политбюро на ЦК на Българската комунистическа партия, преди 10 тоември 1989 година.

Тогава, според стенограмата, Живков е казал: "Моля, Политбюро да се занимае и утре на пленума да предложи моето освобождаване като генерален секретар на ЦК на партията”.

Тонът е категоричен, като се изтъкват и мотиви: възрастта и нуждата делата в държавата да се поемат от млад човек. Смята че най-подходящ е Георги Атанасов.

Луканов е във възторг: "Другарят Живков вярно е преценил момента",  казва. "Това е назрял за нашето общество и нашата партия въпрос".Думата взема Димитър Стоянов, министър на вътрешните работи. Той явно е най-неосведомен от всички за това, което предстои. Не е чувал за предстоящата смяна на върха. Казва, че е притеснен и изненадан и не вижда защо трябва да се прави тази промяна:

"Живков ни е необходим”. Но емоционалните му думи увисват във въздуха без никакъв ефект.

Тогава дискусията сред първите комунистически мъже обсъжда не дали Живков да остане, а кой да го смени. Лансира се кандидатурата на Петър Младенов, но преди това всички са катерогирични, че Тодор Живков заслужава благодарност за всичко, което той е направил."Ние не се прощаваме, ние сме другари, ние ще бъдем заедно докато можем, се казват. Освен това се уточнават и съответните превилегии, които Първия ще получава занапред като пенсия, кола, жилище и т.н.

На раздяла Живков казва на Младенов: "Ти поемай ръководството сега, но още не те е избрал Централния комитет"...

На следващия ден, 10 ноември, пленумът на ЦК на БКП в Бояна, тече спокойно. В Първата му част Живков изнася слово пож актуалните въпроса на страната. Всички му ръкопляскат.

Драмата настъпва след почивката, когато водещият заседанието Петър Младенов съобщава, че Тодор Живков се освобождава от всичките си постове. Това е неприятната изненада за Първия. Той е очаквал и това сигурно му е било обещано, да остане председател на Държавния съвет на Народна република България.

С това може би си обяснява застиналата му в ужас физиономия, която виждаме по екраните на телевизорите си винаги на 10 ноември.

Така че, ясно е, че на тази дата през 1989 година действително е станал вътрешнопартиен преврат, но за него е помогнал и самият Живков.

Едно интервю правено от мен с Алексей Хрушчов осветлява и един друг въпрос доста обсъждан през годините: Предлагал ли е Тодор Живков България да стане поредната република на Съветския Съюз.

През 2011 година синът на комунистические лидер Никита Хрушчов - Алексей бе в София, за да представи мемоарния двутомник на баща си. Тогава на въпроса: "Истина ли е, че България е можело да стане съветска република", той отговаря:

"Това е истина, но Хрушчов се отнасяше към тази идея отрицателно. Той казваше: Не е нужно. Това ще бъде срещу вас и срещу нас. Нас ще ни обвинят, че сме империалисти, а вас - че не сте независима държава.

Вие сте длъжни да създавате своя икономика и не ви трябва с никой да се обединявате. Не е необходимо войската ни да бъде във вашата страна. Защо кому е нужно такова правителство, което иска присъствие на съветски войски.

ВИЖТЕ ОЩЕ:Кой принуди Тодор Живков да подаде оставка? 5 мръсни тайни за 10 ноември 1989 година


Това твърди Алексей Хрушчов, който тогава е на около седемдесет години и живее в Съединените щати

*Снимка/168часа/
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив