Още трима алпинисти са загинали на връх Еверест, с което броят на жертвите достига седем души за седмица - повече от общия брой жертви за цялата минала година, информират световните осведомителни агенции.

Тримата са загинали от изтощение, докато са слизали от върха вчера.


Това става на фона на задръстванията в близост до върха, след като рекорден брой хора са предприели изкачването въпреки призивите за ограничаване на броя на разрешителните за катерене.

Непал е издал 381 разрешителни, като всяко от тях струва 11 000 долара за пролетния алпинистки сезон на най-високия връх в света.

Уточнява се, че двама катерачи от Индия - 52-годишният Калпана Дас и 27-годишният Нихал Багуан - са загинали, докато са се връщали от върха вчера.

Местен организатор на изкачвания е заявил за "Франс прес", че Багуан е бил "блокиран в трафика в продължение на повече от 12 часа и е бил изтощен".

65-годишен австрийски катерач е загинал от северната страна на върха - откъм Тибет.

Индиец и американец са загубили живота си в планината в сряда, докато ирландският професор Сиймус Лоулес се смята за мъртъв, след като е паднал на 16 май.

Известно е, че петима души са загинали на Еверест и един на Лхотце през пролетния благоприятен сезон за изкачване през миналата година.

Броят на хората, които са се изкачили на Еверест през 2019 г., може да надхвърли миналогодишния рекорд от 807 души, достигнали до върха.

Нарастващият брой хора, които се качват - и умират - на Еверест, доведе до призиви за ограничаване на разрешителните.

Бен Фогъл, авантюрист и телевизионен водещ, който се е изкачил на върха през миналата година, призова за "лотария по подобие на тази за Лондонския маратон за разрешителни за изкачване" в публикация в "Туитър".
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив