Корпорацията „УкрАвто” представи хечбека ZAZ Slavuta Nova, който представлява предсериен прототип на нов модел на марката. Серийната модификация на машината ще се произвежда в Запорожкия автомобилен завод.

Хечбекът ZAZ Slavuta Nova е с 5 врати, като представлява доработена версия на модела Chery Riich G2, произвеждан от 2013 г. от китайската компания Chery. Още тогава азиатците обявиха, че ще създадат отделен бранд за луксозни модели, като Riich 2 ще бъде най-достъпният от тях.

Проектът обаче така и не бе развит и в крайна сметка китайците решиха да предоставят автомобила на украинците от ZAZ. Те на свой ред трябваше да го преработят, за да може той да бъде използван на местния, а и на някои от съседните пазари.

Прототипът е оборудван с 1,6-литров атмосферен двигател Ateco с мощност 126 к.с. и 5-степенна механична скоростна кутия. Серийната версия на Slavuta Nova обаче ще бъде с нов 1,3-литров турбомотор МЕМЗ, развиващ над 130 к.с. И двата агрегата отговарят на стандарта Euro-6, а за топ версиите на модела е предвидена и вариаторна трансмисия.

От ZAZ са пресметнали, че пускането на хечбека в серия ще бъде икономически изгодно само при производство на повече от 50 000 автомобила годишно. Затова в компанията смятат да предложат Slavuta Nova и на европейските пазари, като цената на автомобила няма да надхвърля 10 000 щатски долара.

За достигането на подобен обем на производство украинците ще се откажат от един или няколко модела, които в момента предлагат. Това са Lanos/Sens, Forza или Vida.

Снимки: Autoua.net
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

1 коментар:

  1. В Мелитопол не може да има мотор МеМЗ 1.3 Т 130 к.с. ,такъв и японски няма

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇