Баш скулпторът Величко Минеков измайсторил първия паметник на Тато в Правец и надгробните паметници на Мара Малеева и Людмила Живкова

На 9 август се навършват 12 години от смъртта на човека, управлявал България цели 35 години "со кротце, со благо и со малко кютек". Никой не вярваше, че Тодор Живков ще се пренесе толкова "рано" в отвъдното, защото приживе той обичаше да се фука с предците си, които често прехвърляли стоте. Според негови бивши приближени точно това му изяло главата... Ако се беше преструвал на болнав и немощен, той можел да изкара още няколко спокойни години на кормилото на държавата А така, пращящ от здраве, при това от сой на дълголетници, никой нямал търпение да го чака да умре, та чак тогава да сдаде властта. Бившият Първи издъхна месец преди да навърши 87 години. Преди това той се лекува 27 дни в Правителствена болница. В последния му път го изпратиха целият клан Живкови в пълен траур, бившият член на ЦК на БКП Йордан Йотов, негов земляк, както и част от тогавашните БСП лидери.

Тато бе погребан на "правителствения" 10-и парцел в Централните софийски гробища. 

Най-любопитното е, че родната къща на Тодор Живков, която си остава главната туристическа атракция в балканската паланка, е превърната в... кръчма. Постройката на бившата улица "Маруца Живкова" е скромна, с почти запазен възрожденски стил. Но около нея се шири луксозен туристически комплекс с претенциозното лого "Клуб "Правец". Преди години, когато Тато за пръв път напусна "Секвоя", за да посети родното си място навръх 24 май, култът към него беляза своя бум. Тогава портретите му се харчеха между 100 и 200 марки. А в лъскавия бар "Роко" в центъра на Правец над главата на барманчето висеше ликът на Първия, увеличен многократно. Между живите беше и бившата камериерка на Живков - баба Цоца, която преди 10 ноември въртяла цялото домакинство на станция "Чавдар". Там Тато пирувал със свитата си, за всяка трапеза се колели прасенца сукалчета, а пък животът в Правец бил "пей, сърце". Баба Цоца понякога даже... преспивала в покоите на Тато. По думите й той много обичал хубавите булки. "Па у това е убостта на живота", каза бившата ВИП икономка. Днес всичко това е вече история. На 10-и парцел в Орландовци, където са струпани покойниците от клана Живкови, положението е доста по-различно. Гробовете на Людмила и Тато бяха осквернени от вандали. И докато човекът, отчупил парченце от бронзовия нос на "дамата с тюрбана" в средата на 80-те, бе заловен и набързо осъден на смърт, то крадците, отмъкнали буквите от надгробната плоча на Първия, потънаха вдън земя. Впрочем автор на надгробията е "придворният" скулптор на височайшето семейство проф. Величко Минеков. Той си спомня, че когато починала Мара Малеева, Людмила Живкова му възложила лично да направи надгробен паметник на майка й. След нейната кончина го извикали в ЦК и Милко Балев му казал: "Величко, тъй като предстои годишнина от смъртта на Людмила, има решение да се направи паметник. Решихме на теб да го възложим". Маститият скулптор изработва и първия паметник на Тодор Живков в Правец. Тази задача също му била спусната "отгоре". А понеже предстояло и посещение на Брежнев у нас, неговият колега Валентин Старчев бил удостоен с височайшата поръчка да измайстори паметник на съветския генсек, който се кютна в алеята зад паметника на Съветската армия в София.

Малко след погребението на бившия Първи сред народа и в медиите плъзнаха куп слухове и легенди

О.з. полковник от УБО, пожелал анонимност, хвърли бомбата, че някой е "помогнал" на Тато да се пренесе на оня свят. "Дълбоко се съмнявам, че Тодор Живков си замина от естествена смърт", заяви бившият кадър на УБО. Дълги години той бил в близкото обкръжение на Първия и много добре познавал здравословното му състояние и дълголетния му правешки корен. "Някой, но това не е медицинско лице, е помогнал смъртта да настъпи по най-бързия начин. В лабораторията на УБО имаше суперефикасни медицински средства, които можеха за кратко време да ускорят до смърт иначе традиционни болести, с които може да се живее дълго. Така например едно нищо и никакво хапче, пуснато незабележимо в чашка кафе, само след 3-4 часа предизвиква стопроцентов инфаркт...", разкри човекът от "гвардията" на Тато. Ако се вярва пък на щатния сътрудник на Второ главно управление на МВР - някой си Д.М.,

Живков изобщо не е умирал през 1998 г., а се покрил в Швейцария. ДС служители го прехвърлили там в пълна секретност. Тато се настанил при брат си Христо и заживял като суперзаможен рентиер. Защото заедно с него към швейцарските банки "пътували" и авоарите му в размер на 270 млн. долара. Според тайнствения разузнавач в гроба на Първия лежал... неговият двойник. Той се казвал Павел Димитров. Бил роден през 1912 г. и работил като стоковед в СО "Технснаб" в Шумен. През 1981 г. бил вербуван от Шести отдел на ДС заради удивителната прилика с "първия партиен и държавен ръководител". На 24 април дубльорът на Тато "загива" при пътен инцидент в отсечката между Троян и Тетевен при загадъчни обстоятелства.

Автор и снимка :Виктор НАУМОВ /Блиц/

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив