Ионел Боеру разкри какви са били последните думи на Николае и Елена
Бившият румънски военен Ионел Боеру много ясно си спомня деня, в който диктаторът Николае Чаушеску и жена му са екзекутирани преди четвърт век. Просто защото той е изпълнил смъртната присъда. Пред „Дейли Мирър” 56-годишният мъж даде ексклузивно интервю и посети гроба на жертвите си.
Боеру твърди, че 29 куршума от неговия АК-47 са причинили смъртта на мразения румънски президент и обвинената за многобройни жестокости негова съпруга Елена. Навръх Коледа 1989 година семейство Чаушеску е изправено пред една стена и разстреляно от военната част на Боеру в румънския град Търговище.

Тогавашният капитан от армията Боеру си спомня изисканото облекло на 71-годишния
Чаушеску и дори силния аромат на афтършейва му. „Последните думи на Чаушеску бяха: „Да живее социалистическа република Румъния – свободна и независима”, спомня си той.Елена Чаушеско, напротив, излъчвала доста неприятна миризма. Нейните последни думи не съдържали никакво послание. Тя просто напсувала един войник.

Боеру рядко говори за кървавите събития от Коледа 1989 година. Още не е казал на 9-годишната си дъщеря Адриана, че той е убил мразения диктатор Чаушеску и е сложил край на един брутален полицейски режим, избил хиляди хора.

Заедно с екипа на „Дейли Мирър” Боеру посети гроба на Чаушеску. Той е ходил там едва два пъти досега. Гледайки надгробния му камък, той заяви: „Не съжалявам, не съжалявам изобщо. Да, сигурен съм, че моите куршуми ги убиха и двамата. Не е нещо, с което да се гордея, но това се случи”.Боеру разказва подробно за последните дни на Чаушеску, включително и с детайли, неизвестни до момента. Над 1100 души бил избити за трите седмици от началото на промените в Румъния през ноември и декември 1989 година. Чаушеску и жена му избягали с хеликоптер от Букурещ на 22 декември, страхувайки се за живота си. Те били принудени да кацнат в град Търговище. След това с измама били накарани да се скрият в Земеделския технически институт, където били заключени и арестувани.

Три дни по-късно Боеру е един от 15-те войници, заведени в двора на военна база 01417 в Търговище, където се провел процеса срещу сваления диктатор за това, че е наредил екзекуциите над 60 000 души и укрил милиарди долар в сметки в чужди банки.

„Бях в съдебната зала и получих нареждане да застрелям Чаушеску, ако има някакъв опит те да бъдат освободени. Държах оръжието на гърдите си. Гледах ги почти през цялото време. Слушах съдиите докато решаваха присъдата и разискваха. Чаушеску каза на жена си, че вярва, че ще ги оправдаят. Говореха си много нежно. Той често докосваше и галеше крака й, за да я успокои”, спомня си той.

„Тогава дойдоха съдиите и казаха, че са виновни. Те произнесоха присъдата „смъртно наказание” и си тръгнаха. Тогава бяхме само трима в стаята. Чаушеску каза, че е предаден от своите генерали – единият от тях беше в двора на съда и си правеше самолет от хартия. Спомням си, че ги питаха къде са им банковите сметки, къде държат парите си. Той каза, че нямат никакви”, допълва Боеру.

Изненадващо, един полковник донесъл инсулин на президента, защото е диабетик. Това било необичайно, предвид смъртната присъда. „Беше ми заповядано да ги изведа един по един и да ги разстрелям. Те, обаче, ме помолиха да останат заедно и молбата им беше изпълнена”, разказа Боеру.

Трима войници дошли и вързали ръцете на Николае и Елена. Когато го подкарали, на половината път Чаушеску забавил ход, започнал да се спъва и си припявал първия вариант на Интернационала. „Тогава той извика: „Да живее социалистическа република Румъния – свободна и независима”, спомня си войникът. Той чул зад себе си някаква разправия. Друг войник се разкрещял на Елена, а тя го напсувала.

След като войниците изправили пред стената семейството, те се отдалечили на шест крачки от тях. Един униформен, обаче, останал до Чаушеску, очевидно не осъзнаващ какво точно се случва. Боеру проверил дали има патрони. Преброил 29.

„Аз направих първите три изстрела. Три откоса с моя АК-47. По време на първия откос видях как Чаушеску пада на колене, после се свлича назад”, сигурен е Боеру. Първите куршуми били в краката на диктатора, а следващите в горната част на тялото. Войникът е произвел и първите изстрели по Елена Чаушеску. „Тя падна наляво. Един от колегите ми беше забравил да превключи на автоматична стрелба и правеше единични изстрели”, каза той. Третия войник пък започнал да стреля, чак когато видял, че двамата са мъртви. Затова Боеру е уверен, че той е убил семейство Чаушеску.

„Сложих оръжието си на земята и извиках: „Това е за колегите ми от Букурещ и за всички онези от Тимишоара”, където много хора бяха избити. Направих го от шок и уплаха”, каза Боеру. За да се освободят от напрежението неговите колеги продължили да стрелят в труповете.

Телата на Николае и Елена Чаушеску били сложени в чували и натоварени на хеликоптер. В него имало толкова малко място, че се наложило един от войниците да седне върху труповете. Кръвта от раните на Чаушеску изцапала униформата на Боеру.

След като телата били предадени на други военни, той и колегите му се върнали в базата. Екзекуцията трябвало да е тайна, но всички знаели какво се случило. Той дори се притеснил за живота си. Понеже било Коледа, разрешено му било да пие. Изпил бутилка коняк почти на един дъх. След това легнал да спи, но само 3-4 часа. На сутринта атмосферата била много тягостна и войниците пили водка, което било забранено.
blitz.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив