Лагерни колички.
Най-общо казано това са летните заместители на шейните. Количките се правеха от няколко дъски и лагери, купени в магазините за авточасти. Избираше се добре асфалтирана улица с наклон и се започваше спускането. Колко много кожа оставаше по асфалта… Но беше забавно.

Игра на фунийки

Тя беше изключително популярна сред юношите през осемдесетте и деветдесетте години на миналия век, но беше и страшилище за майките ни, защото и помен не оставаше от списанията „Жената днес” и „Наш дом”.
Играехме на отбори и много се забавлявахме. Е, някои играеха нечестно като на върха на фунийката слагаха карфица или други опасни предмети…Фунийките се правеха от хартия – най-често парчета от вестници или списания с размер около 1/5 лист от малка тетрадка или гланцирана.


Хартията се навиваше, като в единия край се заостряше връхче. След това се изрязваше (скъсяваше) в широкия край, слагаше се в къса (около 40 см.) метална или пластмасова тръбичка и се изстрелваше с духане в тръбичката.Някои си правеха и нещо като пушка от дърво и залепваха тръбата отгоре. Други пък си бяха измайсторили двуцевка или трицевка.
Ех, детство…
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

1 коментар:

  1. Нищо не се купуваше, ами крадяхме лагерите от близката работилница и ядяхме бой от майсторите като ни хващаха.
    С фунийки беше цялата улица обуклучена. А тръбите ги крадяхме най-тайно от трамваите. Вътре имаше месингов обков завинтен пред прозорците на платформите.

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇