Въпреки сериозните затруднения с някои от  основните суровини и материали през 1990 г. производството на безалкохолни напитки и минерални юди във фирма „БЕНА КООП".

 От СИСТЕМАТА НА ЦКС - СОФИЯ, се развива с устойчиви темпове, като очакваните резултати са около 25 мл. литра напитки в повече от 1939 г. В прогнозните разцвети на фирмата за следващата година се предвижда понататъшно увеличаване на количествата, съответстващо на обновяването на производствените мощности в нейните предприятия. 

Острият дефицит на суровини и материали налага и внимателен подход в асортиментната политика. Алтернативите са още по-пълноценно и масово използване на местни суровини билки,плодови концентрати и други.Преразглежда се и захарното съдържание на безалкохолните напитки както по отношение на дефиците на накой продукти, така също и от гледна точка на съобразяване със съвременните норми за рационално хранене. Специалистите от фирма „Бена кооп" - София, разработиха редица асортименти, които включват билкови екстрати. Някои от тези асортименти се въвеждат в производството още сега, а други са в процес на уточняване на основните показатели. Това са напитките „КАЛИНА", „ДЖИНДЖЪР", „СВЕЖЕСТ", „БИЛЯНА", „МЕНТА" и др.


„КАЛИНА" - съдържа екстрати от равнец и бъз с приятен гроздов аромат. Цена на един литър - 0,70 лв. Цена на напитката в бутилка от 0,250 л - 0,20 лв. „ДЖИНДЖЪР" съдържа екстрати от равнец и бреза, които, съчетани с билков аромат, подсилват приятното вкусово усещане. Цена на един литър — 0,80 лв., а на 0,250 л -0,25 лв.

„СВЕЖЕСТ" - съдържа екстрат от пелин и равнец, с балансирана и приятна горчивина, характерна за тоничните напитки. Цена на един лигьр — 0.70 лв., а на 0,250 л - 0,20 лв „БИЛЯНА" и „МЕНТА" - съдържат билкови екстрати с естествен аромат на мента. Цена на един литър - 0,70 ле., а на 0,250 л - 0,20 лв.


Групата на плодовите напитки се обогатява с новите асортименти от серията „ЦИТРОНАДА" - „ЛИМОН", „ПОРТОКАЛ” и „БУКЕТ", Те се отличават със своята натуралност както във вкуса, така и в аромата. Тези напитки са особено подходящи за консумация чрез колдринг-апарати. Цена за 0,250 л - 0,20 лв.

В групата на най-масовите напитки - тип „ЛИМОНАДА" ще се внедрят и новите -„ПАСИФЛОРА" от серията „ЕКЗОТИКА", и „ГРОЗДЕ" -от серията „ЛЯТО". Цена на един литър „Пасифлора” -0,80 лв., а на 0,250 л - 0,25 лв Цена на един литър „Грозде" - 0,70 ле., а на 0,250 л -0,20 лв.


„Бена кооп" ще продължи усъвършенстването на асортимента по отношение на намаляване калоричността на напитките. За първи път в системата на фирмата започна използването на подсладителя „аспартам", влаган в сериите „СТИЛ", „ГРАЦИЯ" и „СТАРТ" - напитки, еднакво подходящи и за диабетици, и за хора, които държат на добрата си спортна фигура. Цена и за трите асортимента на един литър - 0,80 лв., а на 0,250 л - 0,25 лв. Съвместно с фирмите „КОКА КОЛА", „ПЕПСИ" и „ШВЕПС" се проучват възможностите за разширяване на гамата от използвани подсладители и за производство на диетични продукти на тези фирми.

Фирма „Бена кооп" използва като компонент на своите на питки минерална вода, с което осигурява постоянно тяхното качество и приятен вкус.
Снимки:"Ретро Музей" Варна

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

4 коментара:

  1. Къде е имало тези безалкохолни? Имаше -етър, лимонада, сайдер, ....

    ОтговорИзтриване
  2. Къде е имало тези безалкохолни? Имаше -етър, лимонада, сайдер, ....

    ОтговорИзтриване
  3. Имаше оранжада и КООП кола Алтай бреза и швепс

    ОтговорИзтриване
  4. Statiata govori za 1990g.a Vie spomenavate za produkti koito se predlagaha mnogo predi tazi godina

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив