Ето какво споделя един бивш производител на хляб:
Технологията за направа на хляба не е много по различна от тази преди години, но суровините са се променили. Днес основният продукт брашното е почти изкуствен със сух глутен и химии за отпускане при замесване, пшеницата в у нас масово е фуражна, защото е евтина. Добавят се в брашното заместители и така ядем боклуците, а хубавата пшеница заминава за износ, защото е изгодна, сортовете пшеница също са генно модифицирани или подобрени. Оттам идат и болестите – алергии, диабет и кръвно, така че не се заблуждавайте на много малко места може да се намери истинския хляб който го помним всички.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

16 коментара:

  1. Не е вярно , че този хляб липсва.В гр.Антоново обл.Търговище все още правят този хляб.Много е вкусен.Като дойдат гости от цяла България те оценяват какво богатство имат Антоновци, а именно селският хляб.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Харесва ми да чуя че, някъде все още правят от стария хляб.

      Изтриване
  2. тайната на този хляб е в кваса! прочее, той се прави по следния начин:
    1: 1 брашно:вода Самия квас втасва 48 часа на 36 - 38 градуса по Целзий.
    След замесването втасването става не за 2 часа а при бялото брашно за 6-8 часа а при тъмното - за 8-10 часа на температура от 36 градуса по целзии без обдухване.
    Самия хляб се състои от:
    аз го правя по следната рецепта, а Вие можете да си редактирате спрямо нуждите:
    0,5 литра кисело мляко;
    2 яйца;
    около 2 с.л. с връх захар;
    около 1,5 с.л. с връх сол;
    вода - 4 л.
    шарлан - около 300 мл (шарлана е 1 л = 910 гр)
    кваса, приготвен от миналите 2 дена 1 ч.ч. вода + 1 ч.ч вода
    всичко това се разбива много добре и се слага брашното.
    брашно - колкото поеме за среднотвърдо тесто, а аз го правя така:
    на 1 л смес - мисля че беше 2 кг брашно (някъде там отива - може и по-малко)
    т.е. за това, което ви написах излизат около 9-9,5 кг хляб.
    ако го правите с брашно тип 500 става разкошно, дори малко на конци, а
    ако го правите с брашно тип 1850 Ви е необходимо повече търпение, но като бухне става разкошно НЯМА ДРУГ ТАКЪВ ХЛЯБ.
    Пече се в пещ с въглени (няколко часа) или в печка на 150-160) градуса по Целзии (около 1 час).

    ОтговорИзтриване
  3. Когато имам повечко време обичам да си меся пита със сиренце или хляб.

    ОтговорИзтриване
  4. В с.Момково,общ.Свиленград,също го има!Всеки,ден си го вземам!

    ОтговорИзтриване
  5. Ей, хора, та в Лозенец имаше поне три такива фурни, които аз ги помня много добре! "...По ” Крум Попов” и после по ”Миджур” ходех за ръчен хляб. Фурната беше на ъгъла, в края на улицата. Докато се върна, една трета от единия хляб липсваше. Улица ”Миджур” беше малко бижу тогава. С двуетажни къщи, с дворчета, с мирис на люляк и дюли в късната есен."

    ОтговорИзтриване
  6. да и в с.Асеново се правеше такъв хляб.Още от малка го помня и никога няма да го забравя.но живея на друго място сега и там няма такъв хляб.Просто сегашният хляб е нищо-измислено нещо пълно с навухватели.

    ОтговорИзтриване
  7. да и в с.Асеново се правеше такъв хляб.Още от малка го помня и никога няма да го забравя.но живея на друго място сега и там няма такъв хляб.Просто сегашният хляб е нищо-измислено нещо пълно с навухватели.

    ОтговорИзтриване
  8. В село Могилица област Смолян също го правят.Вкусотия, това е истински хляб на табан.

    ОтговорИзтриване
  9. Докато се прибера в къщи и половината кора я нямаше(изядах я) и баба винаги ми се караше,но ми беше трудно да устоя и да не я изям.А със сиренце как се намичаше-нямам думи.

    ОтговорИзтриване
  10. Понеже бях производител да кажа и аз нещо,технологията не е много по различна от тази преди 30г,суровините са се променили.Основният продукт брашното е почти изкуствен със сух глутен и химии за отпускане при замесване,пшеницата в българия е фуражна защото е евтина добавят се в брашното заместители и така ядем боклуците,а хубавата пшеница заминава износ защото е изгодна,сортовете пшеница също са генно мудифицирани или подобрени и последващите болести идват алергии,диабет и кръвно,така че не се заблуждавайте на много малко места може да се намери истинския хляб който го помним всички.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. като бивш производител,би ли споделил рецепта?

      Изтриване
  11. Я да видим какво има за хляба. Ето примери от 60-те:
    https://kiselec1.blogspot.com/2019/12/37-22.html
    „Министър Пеко Таков:
    ... Така например държавните хлебопроизводствени предприятия през 1963 г. имаха недостиг (на производствени капацитети) 36,2%, а през 1964 г. - 38,1% спрямо производствената програма. Покриването на този недостиг се извършва за сметка непозволено претоварване капацитета на пещите, което, от една страна, ги разрушава, а, от друга страна, става причина за влошаване иначе добре приготвения хляб.
    Искам да подчертая, че качеството нахляба в голяма степен зависи от брашната, които се дават на хлебопекарните от обединение Зърнени храни. Особено сега, когато ние имахме отделни партиди по-слабо жито, отлежаването на брашната е една елементарна необходимост за подобряване качеството на хляба. ...
    ... Наред с причините, които лежат и в транспорта, и в мелниците, голяма вина за пропуските по качеството на хляба и за упреците, които ни отправя населението всеки ден, има и ръководството на министерството, и нашите органи и в хлебопроизводствените предприятия. Не са малко онези ръководители на хлебопекарни, които не полагат грижи да сложат ред по спазването на технологията във фурните и хигиената на помещенията.
    Министерството, окръжните народни съвети, колективите на хлебопекарните разбират, че на нас ни се правят бележки често пъти не за друго, а за хляба на народа. ....“

    „Виктория Мишева (Костинброд):

    ... Много нередовно и лошо е снабдяването със зеленчуци и плодове и осбено ранни такива. Все още в някои фурни се произвежда лошокачествен хляб. Причината е тази, че брашната, които се дават за производство са неотлежали, със слабо глутено съдържание. ...
    Крайно лошо е снабдяването от пивоварната фабрика Люлин с бутилкова бира. В с. Градец въпреки настояването от страна на ръководството на кооперацията бира не е получавана повече от един месец. Близо две седмици бира не е докарвана и в останалите обекти.“
    Има и още коментари за хляба на линка горе, на места за лошо качество или ... буби в хляба. И за да не ме упрекнете, че е само през 60-те - тук просто описанията са по подробни и има пикантни детайли, като тези с насекомите. Иначе има и за 80-те, но е казано само с няколко думи, например шестнадесета част на същия материал:

    Бедрие Салиева:

    Наред с това при нас съществува и един жизнено важен проблем - въпросът за хляба. В основната селищна система - Търговище, материалната база на Хлебозавода е морално и физически износена. Реалният капацитет се надхвърля с над 10 т. хляб дневно и съоръженията не издържат. Проект за реконструкция има още от 1978 г., но тя ежегодно се отлага.
    Хлябът не отговаря на нуждите по количество и асортимент, а качеството му от ден на ден все повече и повече се влошава. ...“

    А например в „Едно време всичко беше по-добро (3)“ се говори за липса на хляб по магазините в София, защото ... директора на хлебозавода отишъл в отпуск. А брашната били некачествени:
    „По-нататък министърът преминава на проблемите с хляба и хлебните изделия. Некачествени брашна и липса на разнообразие мъчат потребителите по това време. През лятото на 1980 г. министърът тръгнал на обиколка из магазините в София и установил, че в Благоевски район няма хляб в някои търговски обекти. Оказало се, че директорът за хлебозавод № 3 и неговите заместници излезли в отпуск и нямало кой да организира производството.“

    ОтговорИзтриване
  12. Празни карти за банкомати
    Знаете ли, че можете да хакнете всяка машина за банкомати !!!

    Имаме специално програмирани банкоматни карти, които могат да се използват за хакване на всяка банкоматна машина, тези банкоматни карти могат да се използват за теглене на пари в банкомата или плъзгане, магазини и търговски обекти. Ние продаваме тези карти на всички наши клиенти и заинтересовани купувачи по целия свят, като картите имат дневен лимит за теглене от 5000 в банкомат и до 100 000 лимит за харчене в него. Ние предлагаме и следните услуги:
    1) ЗАПАДНИ ТРАНСФЕРИ НА СЪЮЗА / ТРАНСФЕР НА ПАРИ
    2) ВХОДИ В БАНКИ
    3) ТРАНСФЕРИ НА БАНКИ
    4) КРИПТОКОЛЮТНО ИЗВЪРШВАНЕ
    5) КУПУВАНЕ НА ПОДАРЪЧНИ КАРТИ
    6) НАТОВАРВАНЕ НА СМЕТКИ
    7) ТРАНСФЕРИ НА WALMART
    8) БИТКОЙН ИНВЕСТИЦИИ
    9) ИЗТРИВАНЕ НА ИМЕ ОТ ДЕБИТЕН РЕГИСТЪР И НАКАЗАТЕЛЕН ДОКУМЕНТ
    10) БАНКОВ ХАКИРАНЕ

    Да станеш богат и да живееш начина на живот на богатите и известните е мечтата на много хора. И докато повечето хора ходят на работа или търсят други етични методи за печелене на пари онлайн.
    Празният банкомат тегли пари от всички банкомати и на него няма име, защото е празен, само вашият ПИН ще бъде на него, не е проследим и сега имам пари за бизнес, пазаруване и достатъчно пари за мен и семейството ми, за да живейте нататък.
    ПРОГРАМИРАНА празна ATM карта, която е в състояние да хакне всяка машина за банкомати, навсякъде по света.
    Лице за контакт: проф. Александър Кастро
    Имейл: atmservices44@aol.com
    Имейл: atmservices44@yahoo.com

    ОтговорИзтриване
  13. Ставате банални с тоя хляб от селска фурна!!! Било ви е вкусно , защото сте били гладни и най важно- не сте били преситени , каквито сте сега!

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив