„Време разделно“ е роман от Антон Дончев, написан през 1964 г. Творбата е създадена само за 45 дни.
Събитията, описани от Антон Дончев, са се случили през 1666 г. на мястото, където е разположен град Якоруда. Романът е екранизиран през 1988 г. от режисьора Людмил Стайков под името „Време на насилие“ и се състои от 2 части: „Заплахата“ и „Насилието“.
Автор: Христо Христов


Време разделно” напоследък се говори много за него. Едни го одобряват с ентусиазъм, други го критикуват. Разни псевдоучени го определят като поръчков, изопачаващ събитията и т.н. В едно интервю на въпрос не са ли представени жестоко събитията, Антон Дончев отговаря: „Ако трябва да сме точни, събитията от ония времена са описани съвсем нежно в романа. Трудно е дори да си представим какви мъки е изживял българинът през петвековното робство и при потурчването на част от народа”.
Кощунство е въобще да се спори по тези въпроси. Но нека видим как бе създаден филмаът „Време разделно”, заснет по сценарий от този роман.
През осемдесетте години на миналия век в Родопите разговаряхме с тогавашния държавен глава Тодор Живков. Той се интересуваше как вървят процесите за приобщаване на местните хора, чиито имена бяха променени десетина години преди това. Процесите протичаха нормално и хората се приобщаваха, особено младите. Все пак за по-възрастните някои неща не бяха толкова ясни. В тази връзка аз му казах: „Другарю Живков, не може днес да си Хасан, а утре Асен. Може, ама трябва да му се каже защо”. „Какво имаш предвид?” – запита ме тогавашният Първи. Казах му: „Младите са учили българска история и макар с колебание приемат, че е имало потурчване. Старите обаче са полуграмотни и не са чели книги. Те знаят това, което им е казал ходжата, а ходжата знае това, което му е казал предният ходжа. Книгата „Време разделно” е трябвало да бъде прочетена на хората на кръжоци и събрания. Тя трябваше отдавна да бъде филмирана”.

Потрепна Живков, стана, извика сътрудниците и разпореди: „Викайте Антон Дончев да даде сценарий, намерете добър режисьор и да се започне филма.”  При следващото идване пак стана въпрос за филм и сътрудниците докладваха, че Антон Дончев не давал сценария. „Дайте му каквото иска, само да даде сценария.” – заръча Живков.
Не след дълго при нас в Родопите дойде режисьорът Людмил Стайков и започнаха снимките на филма. Местните хора, потомци на потурчените българи, ентусиазирано взеха участие в масовките.

Най-интересните и куриозни моменти от снимките на „От нищо нещо“ и „Всичко е любов“

Снимките са правени главно в Смолянския регион. Голяма част от тях бяха реализирани на територията на ловно стопанство „Кормисош”, в което аз работех. Беше направен един прекрасен, уникален филм, който според мен закъсня във времето. На широк екран беше закупен от много страни и чак от Америка. Романът „Време разделно” е издаден в милиони тираж  и най-вече в Америка. Преведен е на много езици.
След време се запознах, пак в Родопите, с автора Антон Дончев. Първият въпрос, който му зададох, беше защо не е давал сценария. Отговорът му беше: „Аз за този сценарий съм получил 12 000 лева хонорар и по уговорка с Людмила Живкова съм ги внесъл във фонд  „1300 години България”. Имахме спор по сценария, понеже някои искаха да доминира бедата от еничарите, а те са българи. Аз настоявах да доминира бедата от исляма”.

След години на лов в ловното стопанство „Кормисош” идва американски ловец. Оглежда се в местата, в които ловува, и казва: „Никога не съм бил в България, но по тези места като че съм бил”. Оказа се, че гледал филма на широк екран и познал терените, където е сниман.
Книгата „Време разделно”  и екранизацията й са шедьоври в нашата история, култура и литература. Това са корените на българщината.
Източник: www.desant.net
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

3 коментара:

 1. Тази статия като я чета всеки път се нервирам.Неверните неща почват още с началото.Филма бил реализиран 1988 година.Лъжа.1986/87 година е.Въпросния резерват се снима част от един епизод просто заваля сняг и не можа да се довърши за 2 3 дена та се дойде втори път.Това за Якоруда е свободна измислица.Дончев се противеше за сценария не заради съдържанието а просто искаше пари.Правата бяха продадени на италианците и те нищо не направиха и загубиха правата.Той се надяваше пак да ги откупят което за малко да стане.Добре че не стана който е виждал италианския вариант знае че 90% от действието беше битката за Кандия а събитията в Родопите бяха между другото.Има и още но......Нека автори на такива писания да си измислят и придават такава тежест за неща които ама хич не са били преки свидетели.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. И аз мисля че е сниман 86/87 г. дори спорих за това но навсякъде в нета пише 88 г.

   Изтриване
 2. ПЪРВО: ОРИГИНАЛНАТА АВТОРКА Е ФАНИ МУТАФОВА. ОБАЧЕ ТЯ Е АВТОР "НЕ ПО ВКУСА" НА БКП. АНТОН ДОНЧЕВ ИЗПЛАГИЯТСТВАЛ СЮЖЕТА. САМИЯ ФИЛМ Е ОПРЕДЕЛЕНО ПОРЪЧКОВ ЗА ДА СЕ ПШОВЛИЯЕ НЯ НАСТРОЕНИЯТА ОТ СМЯНАТА НА ИМЕНАТА!

  ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив