Отново великденски добавки за пенсионерите, отново широко рекламирани от управляващите. И отново в размер на 40 лева. Само че не за всички, а само за онези, които взeмат пенсия до 363 лева, колкото е линията на бедност за тази година. По последни данни на НОИ това са около 1,2 милиона пенсионери. Представяте ли си, че в страна членка на ЕС хора оцеляват с по 180 евро за месец. 

Един гръцки пенсионер посетил българско приятелско семейство, посрещнали го по царски, както подобава за българското гостоприемство. Станало дума и за пенсиите. Когато чул какви са тези на домакините му, гъркът попитал това седмичната пенсия ли е. Отговорили му, че е месечната, а той замълчал притеснено. На другия ден отишъл до магазина и се върнал с пълни торби при домакините си. Това не е виц, не е приказка или слух. Истински случай е.

Виждал съм възрастна жена да си купува агнешка главичка за празника. Да им замиришело на агнешко поне за Великден с дядото. И ако пенсията е 463 или 563 лева, тези хора защо са лишени от мизерните 40 лева надбавка за празника? Тъжно е, но точно на големите християнски празници Коледа и Великден тези колосални добавки към пенсиите на част от пенсионерите навяват повече обществена тъга, отколкото някакво удовлетворение. На фона на дадените милиарди през миналата година за американските фантоми и други милиарди, които отиват неясно за какво всяка година, толкова ли е трудно веднъж поне да бъдат зарадвани всички хора от третата възраст? Така както го правят гърците в уж фалиралата ни съседка./Ретро.бг/

Иван Райков, София
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив