Една от най-необяснимите находки по нашите земи се намира в Сърнена Средна гора. Представлява огромен каменен котел с диаметър 1,5 метра. Мястото е известно като Светилището Кутела или Чашата на великаните. Намира се в землището на село Розовец в пловдивската община Брезово. Историята на откриването му е свързана с основателите на археологията у нас след Освобождението – братята Шкорпил, чехи. Местните търсачи на съкровища сами ги отвели до светилището между върховете Русарето и Голяма Шипковица.

Има много версии за предназначението на каменния котел. Автори като руския професор Мулдашев твърдят, че преди сегашната цивилизация на Земята е имало далеч по-развита в технологично отношение цивилизация. Нейните представители са били великани в сравнение с нас, като са достигали до 10-12 метра. Затова е твърде възможно именно такива великани да са си служели с каменния котел от Средна гора, както и да са автори на светилища като Вратата на Богинята майка или много от другите мегалити по нашите земи.

В подкрепа на подобна хипотеза е и изгледът на намиращия се на около 30 метра от каменния котел друг мегалит. Той твърде много наподобява египетския сфинкс, въпреки че следите на времето значително са го разрушили./Ретро.бг/
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив