Замислен като курорт за семеен туризъм, който да привлече у нас туристи от средноевропейската класа, Слънчев бряг изпълнява успешно тази си задача през годините  социализма.В края на летния сезон, започват да го харесват повече хората от третата възраст като уютно и евтино място.След края на 90-те,курорта е коренно  променен, става една от основните парти дестинации за алкохолен туризъм,основно на тийнейджъри и студенти от цяла Европа.

Вижте как е изглеждал курорта в годините на социализма:




















От 1999 г. насам започва и масовото строителство в комплекса. Собствениците искат бързо да върнат парите, дадени за приватизация. Оказва се, че по това време да се строи без разрешение е законно, понеже до 2003 г. законът у нас позволява незаконно започналите сгради да бъдат узаконявани. В Слънчев бряг този процес върви на пълна пара. Вследствие на съвместните усилия на държава и община бетонът започва бързо да превзема Слънчев бряг. Строителството е безконтролно и хаотично. Паркът на Слънчев бряг, създаван с десетилетия, е унищожен само за няколко месеца. Зелената система, която е била символ на курорта, изчезва. Изсечени са хиляди дървета, без да се мисли ценни ли са или не. По груби сметки, опустошени са над 20 000 кв.м зеленина. Приказният ландшафт от хилядолетните дюни и лонгозни гори безвъзвратно изчезва. Имиджът на курорт, потънал в зеленина и приютяващ семейства, отива в историята. Слънчев бряг се превръща в море от бетон и евтино място за ниско платежоспособни туристи.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

5 коментара:

  1. Помня 1991г.бях в ПЛОВДИВСКИЯ лагер в равда и с влакче отидохме до кубан и си спомням че оттам започваше пясъка.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз помня че през 1981г. бяхме на практика в Несебър, от художествената гимназия в Сливен. Всяка вечер след като рисувахме по цял ден в Несебър, ходихме пеш по плажа до Слънчев бряг, и най вече помня дискотека Лазур... и шведките. :) Незабравими спомени...

    ОтговорИзтриване
  3. Жените бяха истински тогава не като сегашните ощавени скучубри.

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. Спомените са велико нещо там срещнах и втората ми съпруга норвежка гражданка през 1984година. Целта на всички тарикати беше да се оженим за западнячка за да избягаме на запад... Така и аз направих хе хе хе!!!

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив